In Drenthe zal het aantal mensen met overgewicht de komende jaren niet afnemen maar juist toenemen. Nu al heeft 50 procent van de inwoners last van overgewicht. In 2040 zal dat gestegen zijn naar 60 procent. Landelijk is bij 15 procent zelfs sprake van obesitas, dat is zeer ernstig overgewicht. Te zwaar speelt al op jonge leeftijd, ook in Midden-Drenthe. In onze gemeente heeft 1 op de 7 kinderen in groep zeven overgewicht. En dat is heel zorgelijk.

Meer aanspraak op zorg
Liesbeth Visser, fractie GroenLinks informeerde de commissie Zorg en Welzijn over deze verontrustende feiten. Veel andere commissieleden deelden haar bezorgdheid. Visser: ‘Overgewicht bij kinderen kan bepalend zijn voor hun toekomst. De gezondheid van volwassenen met overgewicht is kwetsbaarder, zij zullen eerder aanspraak doen op zorg, terwijl zorgverleners steeds minder beschikbaar zijn!

Ongezonde voeding
De gemeente is wel bezig het sporten, bewegen en een gezonde leefstijl te stimuleren. Samen met heel veel instanties voert zij hiervoor het programma ´Gezond in Midden-Drenthe´ uit. Maar ik vind dat dit beleid onvoldoende is om de trend van overgewicht te keren. Onderzoek door het UMCG wijst uit dat de voedselomgeving onze gezondheid bepaalt. Deze voedselomgeving is steeds ongezonder geworden. Zo is in de supermarkt het aanbod van sterk bewerkte etenswaren met veel suiker, vet en zout enorm toegenomen. Denk maar aan de schappen met koek, snoep, taart, chips, frisdrank en kant en klaar maaltijden. Daarnaast is het aanbod van fast food gegroeid. Ook het gemak van afhalen en bezorgen van maaltijden zorgt voor minder vaak zelf gezond koken.

Patatje

Gezonde voedselomgeving is voorwaarde
GroenLinks wil een gezondheidscrisis voorkomen. Hiervoor is hernieuwd en stevig gemeentelijk beleid nodig. Een gezonde voedselomgeving is hierbij een voorwaarde.

Het is dan heel belangrijk dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt in het creëren van een voedselomgeving waarin de gezonde keuze de makkelijke en meest logische keuze is.

Een gezonde voedselomgeving helpt mensen de verleiding naar ongezonde producten te weerstaan. En werkt preventief in het voorkomen van overgewicht.

 

Gezonde scholen
GroenLinks pleit bij voorrang voor dat alle scholen zich als gezonde school op voeding certificeren. Hiermee ervaren kinderen van jongs af aan dat gezond eten de norm is.

Als tweede prioriteit wil GroenLinks dat de gemeente actief inzet op voorlichting gezonde voeding en zorgt in alle gemeentelijke organisaties voor een aanbod van alleen gezond voedsel. Met deze voorbeeldfunctie neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid en verleidt ze andere instanties tot navolging.

Andere maatregelen zijn: meer gecertificeerde gezonde supers, het stimuleren van gezonde snackbars, samenwerking met sportscholen en sportclubs voor gezond eten in kantines en streekboeren meer mogelijkheden bieden tot verkoop van voedselproducten met voor iedereen een eerlijke prijs!

Tomaten en radijsjes uitgestald op een marktkraam.

In een gezonde voedselomgeving maak je makkelijker een gezondere keuze, leef je langer, met minder stress en zeker minder zorgkosten.

Meer informatie

Liesbeth Visser, Raadscommissie GroenLinks Midden-Drenthe

l.visser@middendrenthe.nl