Stem 21 maart tegen de Sleepwet



Op 21 maart is het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel Sleepwet genoemd. GroenLinks is tegen een wet waardoor geheime diensten een sleepnet kunnen inzetten en onschuldige mensen in groten getale af kunnen tappen.

Zo mogen ze in een wijk waar een verdacht persoon woont, ook alle niet- verdachte burgers in die wijk afluisteren. Ook kunnen onderschepte gegevens nu worden gedeeld met buitenlandse geheime diensten, zoals die van Turkije of de VS. Zelfs zonder dat onze diensten weten wat ze precies weggeven.

Ik heb niets te verbergen:

Het gaat om uw grondwettelijk recht zelf controle uit te oefenen op de informatie die u deelt. Wat voor U onschuldig lijkt, kan door derden geheel anders geinterpreteerd worden.

Een journalist die verslag doet van ontwikkelingen in het Midden-Oosten werd in Engeland lange tijd vastgezet, zonder enige vorm van proces of duidelijke aanklacht. Hij bleek contact te hebben met bronnen die voor zijn werk essentieel zijn, maar door de Engelse inlichtingendienst verdacht leek.

Regelmatig worden burgers geweigerd voor internationale vluchten zonder duidelijke reden. Let wel, dit zijn onschuldige burgers die een regulier leven hebben. Voedselvoorkeur kan al reden zijn dat U geweigerd wordt.

Elk mens heeft momenten dat hij / zij met rust gelaten wilt worden en onbespied wilt zijn;

⦁    slaapkamer, badkamer

⦁    pincode,

⦁    vertrouwelijk gesprek met je partner,

⦁    vertrouwelijk gesprek met hulpverlener,

⦁    contact van journalisten met hun bronnen.

⦁    vertrouwelijk gesprek tussen patient en arts

 

Al deze momenten van gewenste en noodzakelijke privacy zijn zodirect niet meer gegarandeerd! Dus ook uw vertrouwelijke gesprek met uw arts / specialist of eventuele zeer persoonlijke zaken zoals: SOA , ongewenste zwangerschap of bijvoorbeeld ongeneeslijke aandoeningen zoals oncologische.

Belangrijkste kritiek:

⦁    Er zijn geen beperkingen omtrent welke apparatuur gehackt mag worden door de inlichtingendiensten (denk aan smartphones, computers, televisies, webcams, microfoons, etc.).

⦁    Het wordt mogelijk een DNA-databank aan te leggen met daarin de gegevens van iedereen in Nederland.

⦁    Inlichtingendiensten uit het buitenland kunnen de onderschepte informatie ook in handen krijgen. Onderschepte informatie mag uitgewisseld worden, ook zonder dat er een nauwkeurige analyse plaatsvindt van welke data er precies gedeeld wordt.

⦁    Onderschepte informatie mag 3 jaar worden bewaard. Termijn kan verlengd worden in opdracht van minister als hier toe naar zijn inziens aanleiding toe is.

⦁    er is geen toezicht op de informatie die met buitenlandse mogendheden [ook niet-westers] wordt gedeeld. Daar geld onze privacy wetgeving niet.

 

Toezicht is ontoereikend: [slager keurt zijn eigen vlees principe]

⦁    TIB wordt aangesteld door minister. TIB adviseert. Minister geeft toestemming tot inzet bijzondere bevoegdheid..

⦁    CTIVD oefent alleen achteraf toezicht uit maar heeft geen dwangmiddelen. Dat ligt bij de minister.

⦁    TIB is ondergebracht bij de CTIVD.

Werkt het ?

NEE is het antwoord. De kans op minder aanslagen of voorkomen van aanslagen kan niet worden hardgemaakt. Landen als Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben al vele jaren [9/11] wetgeving die nog veel verder gaat. [Snowden papers]

De diensten in de VS konden voor een congres zitting in 2013 niet hardmaken wat het positieve effect is. Claims over verhinderde aanslagen konden niet onderbouwd worden. Er zijn teveel andere factoren die buiten zicht van inlichtingendiensten afspelen die van groter belang zijn, zoals het Lone Wolf effect.

Kijk ook op : https://geensleep.net/

TIB - Toetsing Inzet Bevoegdheden

CTIVD -Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten