Ruim 15 belangstellenden luisterden zaterdag jongstleden in het dorpshuis van Hooghalen zeer geboeid naar de presentatie van akkerbouwer Otto Willem Eleveld over het moderne, natuurinclusieve akkerbouwbedrijf.
Heleen Strockmeijer van Agrarisch Natuur Drenthe liet vervolgens zien hoe agrarisch natuurbeheer in Drenthe wordt aangepakt door de boeren. De opzet van de bijeenkomst is volgens de organisator GroenLinks Midden-Drenthe geslaagd. De aanwezigen vroegen GroenLinks te zorgen voor meer aandacht in de gemeentelijke Duurzaamheidsvisie voor een duurzaam platteland, zoals biodiversiteit, agrarisch natuurbeheer en natuurinclusieve landbouw.
GPS en keverbank
GroenLinks: ‘Met dit werkbezoek van GroenLinks waarop ook andere belangstellenden aanwezig waren hebben we kennis kunnen nemen van de landbouw en het natuurbeheer in onze gemeente’. En dat is gelukt. Voor ieder ging een nieuwe wereld open toen akkerbouwer Eleveld met beeld en verhaal vertelde hoe hij zijn gewassen verzorgt.
Bijzonder vonden de aanwezigen dat hij de meest geavanceerde advies-systemen en GPS gebruikt voor precisie-landbouw en daarnaast volledig vertrouwt op de werking van oeroude natuurlijke processen. Met zijn bloemrijke akkerranden trekt hij insecten aan, die op hun beurt meedoen aan de bestrijding van insecten die zijn gewassen belagen, zoals luizen. Eleveld: ‘Ik ben nieuwsgierig en zoek telkens weer naar nieuwe oplossingen die de natuur mij biedt voor een optimale gewasverzorging. De burger kijkt mee over mijn schouder, dat inspireert mij tot steeds meer natuurinclusieve landbouw. Ook heb ik onlangs een zogenaamde keverbank in mijn bouwlandperceel aangelegd. Ik verwacht daar insecten waar akkervogels op af komen met hopelijk de terugkomst van de patrijs. Daar geniet ik van’.
Agrarisch natuurbeheer
Heleen Strokhuizen van AND vertelde hoe het natuurbeheer door boeren wordt opgepakt. De AND regelt voor de provincie Drenthe de uitvoering van het agrarisch natuurbeheer door boeren. Het doel is een grotere biodiversiteit in het boerenland. Meer dan 400 boeren doen mee aan bescherming van weide- en akkervogels en beheer van akkerranden en natte oevers en speciale projecten. Zij krijgen daarvoor een vergoeding van de Provincie als compensatie voor de verminderde inkomsten.
Duurzaamheidsvisie Midden-Drenthe
De bijeenkomst werd afgesloten met een korte presentatie van de ‘Agenda Boer, Burger en Biodiversiteit’. Dit is een gezamenlijke afspraak van de landbouw- en de natuurorganisaties voor een duurzaam Drents platteland over biodiversiteit, agrarisch natuurbeheer, kringloop landbouw en natuurinclusieve landbouw. De aanwezigen beaamden in een discussie dat deze agenda ook voor Midden-Drenthe heel belangrijk is. De Duurzaamheidsvisie, die de gemeente deze zomer presenteert, blijkt hoofdzakelijk te gaan over energie, mestvergisting, zonnepanelen en windmolens. Duurzame landbouw en natuur moet daar ook een plek in hebben. GroenLinks werd verzocht te zorgen dat de Duurzaamheidsvisie aangevuld wordt met de Agenda Boer, Burger en Biodiversiteit’.
Fotos: Akkerbouwer Otto Willem Eleveld vertelt over de veranderende landbouw, zijn akkerranden en de keverbank
Fotograaf:Bouke Oudega GL communicatie