In de commissie welzijn en zorg van 22 januari is vooruit gekeken naar de nota Mantelzorg 2018-2022 en teruggeblikt op de schuld hulpverlening over de afgelopen jaren.

Nota Mantelzorg 2018-2022

Een goed georiënteerde nota die getuigt van een brede ondersteuning voor veel mantelzorgers door onze gemeente. GroenLinks is positief over deze werkwijze en het voorgestelde beleid. Extra aandacht is er voor jonge mantelzorgers die moeilijk te vinden en te benaderen zijn. Daarbij horen ook jongere statushouders. Het contactpunt mantelzorg organiseert uitjes voor jonge mantelzorgers waardoor onderling contact kan ontstaan.

De financiering als tijdelijke vervanging van mantelzorg, (respijtzorg)wordt betaald door de gemeente, als de verzekering eerst niet toereikend is. Een aanvullende verzekering is daarna wel nodig. Voor een beter bereik van mantelzorgers is samenwerking met wijkteams, welzijnswerk, scholen en zorgaanbieders van groot belang. Samen met het contactpunt mantelzorg. Dit kan beter! Vooral scholen zijn vindplaatsen voor jonge mantelzorgers en kunnen daardoor meer aan kennis en educatie doen.

Zo veel mogelijk mantelzorgers in beeld! Sociale acceptatie door werkgevers en sociale acceptatie door medescholieren van jonge mantelzorgers! Dat is de missie voor de komende periode waar GroenLinks voor wil pleiten! Volgend voorjaar krijgen we de resultaten te zien van het afgelopen jaar. Zijn er meer mantelzorgers in beeld?

Evaluatie schuldhulpverlening 2007-2016

GroenLinks is erg tevreden over het resultaat. De samenwerking met het GKB is gestopt. Een gemeentelijke budgetconsulent geeft advies en ondersteuning op maat, als je met een schuld vraag omhoog zit. Hulpvragers worden dus niet als nummer maar als mens geholpen. Er wordt nu zo nodig eerst advies gegeven om andere hulp te zoeken voordat een schuldhulpverleningstraject wordt gestart. Sociaal.nl als instantie voor schuldhulpverlening is daardoor minder nodig. Door betere samenwerking met woningcoöperaties kan woninguitzetting worden voorkomen.

Niet iedereen die dat nodig heeft vraagt om hulp bij steeds groter wordende schulden.  Schaamte en de lastige formulieren kan het vragen om schuldhulpverlening tegenhouden. Je wilt niet aangekeken worden op het feit dat je bijstand moet aanvragen. Gevolg kan zijn dat je toekomstperspectief snel verminderd. Zorgmijden heet dat, klinkt negatief maar kan het gevolg zijn van een situatie waar je meestal ongewild in terecht kan komen.

GroenLinks wil de resultaten van de nieuwe werkwijze met een budgetconsulent en de nieuwe schuldhulpverleningsinstantie: “Sociaal.nl”, goed blijven volgen. Daarbij is het bereik van iedereen die dat nodig heeft heel belangrijk. Onduidelijkheid, te weinig voorlichting, onmacht en onwetendheid mag voor onze inwoners geen reden meer zijn om hulp te vragen bij het omgaan met Financiële problemen!

Met vriendelijke groet,

Liesbeth Visser

Fractie GroenLinks Midden-Drenthe

Commissie Zorg en Welzijn