GroenLinks pleit voor meer buurt en wijkinitiatieven als extra mogelijkheid voor reintegratie. Niet de gemeente bepaald, mensen met een arbeidsbeperking moeten mee kunnen denken in het reintegratie beleid van Midden-Drenthe. GroenLinks gaat samen met wethouder Lohuis in gesprek om hiervoor mogelijkheden te onderzoeken.
Een integratienota met een schematische indeling over mensen met een arbeidsbeperking in Midden-Drenthe. De grote lijnen/ de verdeling in groepen is duidelijk omschreven. Ook de doelen, o.a. : we willen bijstand gerechtigden weer zelfstandig maken. Een verslag met een nogal paternalistische toonzetting. De inbreng van burgers of de participanten zelf, zijn bij het tot stand komen van deze nota van ondergeschikt belang. Het evaluatie verslag van de pilot Superr in Wijster ( een bedrijf waarin reintegratie en dagbesteding mogelijk is gemaakt, laat positieve geluiden en ontwikkeling zien In het 1e evaluatie verslag komen echter de mensen waar het om gaat niet zelf aan het woord. GroenLinks wil hier aandacht voor, zodat we een breder gedragen integratieplan kunnen gaan ontwikkelen.
Reintegratie van mensen met een arbeidsbeperking heeft bovendien meer kans van slagen als je hierbij kiest voor een integrale aanpak. Samenwerken met scholen als het om jongeren gaat, welzijnsinstellingen. sportclubs, MEE en kennisuitwisseling met het UWV is hierbij een must.
Meedoen, participeren, toeleiden naar werk, valt of staat immers als er eerst sprake is van: ' als je er als mens toe doet, integratie, je geaccepteerd en gewaardeerd voelen. GroenLinks zou graag zien dat er zsm een uitbreiding komt van buurt en dorpsinitiatieven en of bewonersbedrijven.
Participatiemogelijkheden in de buurt, niet alleen in het bedrijfsleven maar ook in buurt en/ of welzijnsvoorzieningen. Initiatieven zoals in Emmen, 'Emmerhoutlijm' een bewonersbedrijf waarin vrijwilligers en reintegratie mensen werken. Dit initiatief heeft zijn nut al bewezen en verdient zichzelf op den duur terug. GroenLinks vindt dat we af moeten van de tweedeling in de maatschappij van werkers en niet werkers. Uitsluiting ( als je niet ( kan) werkt) zorgt voor weinig zelfvertrouwen, lage eigendunk waardoor je uiteindelijk niet meer deelneemt aan de samenleving.
Wat betreft de keuzes die we als raad kunnen maken in belangrijkheid van doelgroepen vindt mijn fractie de schoolverlaters van het bijzonder onderwijs en de praktijkschool dus de jongeren de belangrijkste. We moeten voorkomen dat deze jongeren op een dood spoor terecht komen.
Een integrale aanpak, ondersteuning en begeleiding is voor deze jeugd zeker op zijn plaats. Verder wil mijn fractie geen voorkeur uitspreken als het gaat om de meeste ondersteuning van bepaalde doelgroepen ivm her beperkte budget wat beschikbaar is. Het mag duidelijk zijn dat GroenLinks af wil van een samenleving met sociale uitsluiting waarin mensen aan de zijlijn gezet worden. Regels en protocollen zijn lijken in deze nota leidend.
We kunnen mensen wel willen dwingen om te reïntegreren, maar er moet wel iets zijn waar naartoe! Het zijn de mensen zelf die ook handen en voeten kunnen geven aan hun eigen participatie. Als mensen de ruimte krijgen om meer hun eigen mogelijkheden te ontdekken en in te zetten dan verbetert hun eigenwaarde en motivatie om zich in te zetten. U begrijpt, een pleidooi voor het meedenken van de doelgroep zelf in het gemeentelijk participatie beleid.