De afgelopen jaren heeft MiddenDrenthe geinvesteerd in het toeristisch ontsluiten van de gemeente. Er ontbreekt echter een samenhangend fietsnetwerk dat de gemeente volledig ontsluit voor lokaal fietsverkeer.

Belang fietsnetwerk

Fietsen is behalve een fysiek gezonde manier ook een uiterst duurzame manier van verplaatsing. Op de kortere afstand kan de fiets concurreren met andere vervoerswijzen. De fiets is voor de Nederlander een volledig ingeburgerde manier van vervoer. Het ontbreken van een goede structuur ontmoedigt het gebruik hiervan en leidt tot meer motorisch verkeer op zelfs korte afstanden. Omgeving, lucht en waterkwaliteit kan toenemen, naarmate meer mensen weer voor de fiets kiezen en motorisch vervoer vaker laten staan. Ook voor de toeristische aantrekkelijkheid van de Gemeente is een sluitend fietsnetwerk structuur van belang.

Infrastructuur

De infrastructuur van de gemeente dient aan te sluiten om direct en comfortabel te kunnen reizen binnen de verschillende kernen en dorpen maar vooral ook tussen de kernen. Daarbij is het van belang dat het fietsnetwerk daartoe uitnodigt en aansluit op de behoefte van de fietser.

Waar het nu aan ontbreekt is een goede fietsinfrastructuur om bijvoorbeeld van Westerbork naar Beilen te fietsen. Momenteel vermengt het fietsverkeer zich met het snelverkeer, wat meer risico's met zich mee brengt en het fietsplezier doet afnemen.

Criteria.

Bij het bepalen en inrichten van een fietsinfrastructuur voor de gehele gemeente dient er rekening gehouden te worden met de specifieke eigenschappen van fietsers. Ze zijn weggebruiker, evenwichtskunstenaar en 'motor' tegelijkertijd. De wegwijzer van de CROW werkgroep biedt handvatten hierbij:

  • het netwerk dient voldoende samenhangend te zijn
  • De mate directheid dient voldoende te zijn. [vermijd omrij routes]
  • Aantrekkelijkheid in routes
  • Veiligheid. Minimaliseer contact met overig verkeer. Met name snelverkeer
  • Confort.  Voorkomen van onnodige obstakels en oneffenheden

Geen standaard fietser.

In Nederland is er  geen standaard fietser. Eigenlijk fiets iedereen wel eens. De groep is dus uitermate divers. Van de onbezonnen jongere tot de oudere met beperkte fysieke capaciteiten. Het is van belang dat hiermee rekening wordt gehouden bij inrichting van de infrastructuur. Steile fietsbruggen over auto- snelwegen, zullen door fietsers, met name ouderen, vermeden worden.  Ook  gevaarlijke kruispunten zullen door fietsers eerder vermeden worden.  Daarbij aangemerkt dat rotondes beduidende veiliger zijn dan kruispunten met stoplichten.

Niveau's

Zo zijn dus verschillende niveaus te herkennen bij het ontwerp van de infrastructuur. Van het gehele netwerk, als zijnde een verbinding en de feitelijke voorziening. Bij het ontwerpen van de infrastructuur dient hier rekening meegehouden te worden.

Samenvattend.

GroenLinks MiddenDrenthe wil als coalitiepartner de komende jaren gaan inzetten op het verbeteren van het fietsnetwerk in de Gemeente. Niet alleen de al bestaande fietspaden naar en binnen de natuurgebieden verdient al onze aandacht en steun, ook de lokale fietser dient bediend te worden als deze tussen de kernen of dorpen zich wil verplaatsen met de fiets. Bij de eerst volgende behandeling van het GVVP zal GroenLinks pleiten voor sluitend fiets netwerk in onze gemeente.