GroenLinks is een groot voorstander de fiets als de trein als milieu vriendelijk vervoersmiddelen. Fietsendiefstallen op het station doen dan ook dubbel pijn. We zouden dit graag goed aanpakken.

Helaas het voorliggende voorstel is hiervoor niet het juiste gereedschap. Ik zal

dit uitleggen, een schroevendraaier is een mooi stukje gereedschap en kan heel goed werken mits de juiste combinatie van kopje schroef en materiaal toegepast worden. Met een beetje goede wil lukt het ook nog wel met een platte schroevendraaier een kruiskop schroef in zacht materiaal te krijgen. Maar probeer niet met de achterkant van de schroevendraaier een spijker in hout te slaan omdat je nu eenmaal geen hamer hebt.

Leuke vergelijking zegt u nu waarschijnlijk maar gaat dit hier nu wel op. Ja en dat zal ik u uitleggen. Cameratoezicht kan werken als zoals onderzoek heeft aangetoond aan verschillende randvoorwaarden is voldaan. Het kan werken bijvoorbeeld als live wordt meegekeken in uitgaansgebieden waardoor snel kan worden ingegrepen bij zinloos geweld. Zinloos geweld de naam zegt het al is zinloos de daders vaak onder invloed zijn en dingen doen waar ze een dag later als ze weer nuchter zijn geen enkele behoefte meer aan hebben.

Hier gaat het om fietsendiefstal en het lijkt ons bijzonder onwaarschijnlijk dat de fietsendief omdat hij nu een camera ziet hangen plots besluit om op een eerlijke manier in zijn inkomen te voorzien. Veel waarschijnlijker is dat hij  besluit ergens anders toe te slaan. GroenLinks begrijpt dat burgemeester iets aan het probleem wil doe. Wij beseffen ook dat de geëigende oplossing namelijk meer goed gerichte politie-inzet op dit moment niet direct realiseerbaar is.

Maar wij willen uitdrukkelijk pleiten voor meer handhaving en wij roepen de landelijke overheid op waar ze op tal van terreinen gedecentraliseerd hebben nu ook eens in te zien dat de handhaving van openbare orde en veiligheid ook iets is dat in eerste lijn bij de gemeente thuis hoort.

Geef de gemeentelijke boas een algemene opsporingsbevoegheid, en laat ze rechtstreeks aangestuurd worden door de burgemeesters, zodat die ze daar kunnen inzetten waar ze naar gemeentelijk inzicht het meest nodig zijn. Je zou ze dan gemeentepolitie kunnen noemen. Daar hebben we meer aan dan wat camera's die wel de privacy van de burger aantasten maar geen bijdrage leveren aan de oplossing van het probleem.

Rudie Weima

Bijdrage Debat camera toezicht