Liesbeth Visser-De Waard behartigt onze belangen in de commissie welzijn. Vanuit deze commissie doet zij regelmatig verslag. Afgelopen keer stond alcoholgebruik als centraal thema op de agenda. Lees in het stuk haar bijdrage namens GroenLinks.


Per 1 januari 2013 treedt de nieuwe Drank- en Horecawet (DHW) in werking. De Eerste en de Tweede kamer hebben ingestemd met het wetsvoorstel. De DHW biedt nieuwe maatregelen om het gebruik van alcohol onder de 16 jaar tegen te gaan en om de verkopers (horeca en bedrijven) aan te pakken. De wet draagt bovendien bij aan een vermindering van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven, met name horeca en aan het terugdringen van alcohol gerelateerde overlast.

Door de DHW krijgen gemeenten meer mogelijkheden om op lokaal niveau invulling te gaan geven aan het alcoholbeleid. Het toezicht op en de handhaving van de DHW komt bij de gemeenten te liggen die daarmee maatwerk kunnen leveren om eventuele overtredingen aan te pakken.

Uitgangspunt is het drents alcoholmatigingsbeleid. Ouders hebben een duidelijke verantwoordelijkheid in het uitdragen van de norm en het aanspreken op alcoholgebruik door jongeren. U wilt op educatie flink gaan bezuinigen, meldt u in de discussienota. Juist het voorkomen van,  te moeten ingrijpen dus het preventieve aspect mag niet ontbreken in gemeentelijk beleid is de visie van GroenLinks. jongeren en ouders op scholen te informeren en motiveren en weerbaar maken t.a.v. omgaan met alcohol moet een noodzakelijke randvoorwaarde zijn bij regelgeving,handhaving en uitvoering van de drank en horeca wet voor  MiddenDrenthe

Voor een effectieve uitvoering pleit GroenLinks voor een intergemeentelijke samenwerking  om effectiviteit en efficiëntie te vérgroten. Ook zullen toezichthouders moeten kunnen beschikken over een goede expertise. Voor het welslagen bij de uitvoering van deze nieuwe verantwoordelijkheid  Is afstemming en ondersteuning nodig van veel partijen. Dan is een goed communicatieplan en ovérleg nodig. Overleg met politie, horeca, verenigingen, scholen , jongeren en welzijnswerk, maar ook supermarkten, om tot een goed plan van aanpak te komen met voldoende draagkracht.

De sociale hygiëne  bij alcohol gebruik zal overal en altijd moeten gelden,Zowel in horeca als para horeca locaties. Comazuipen bij jongeren mag en moet niet kunnen voorkomen. Als gemeente moet je hier alles aan doen om dat te voorkomen. Vooral als je naaste burgers nog geen 18 zijn heb je de plicht ze hiervoor met elkaar te beschermen. Controle, goede samenwerking en afstemming met paracomerciele instellingen is noodzakelijk.

Kortom:
Educatie, preventie, betrekken van alle belangengroepen. Een goed plan maken wat gedragen wordt, expertise van  de uitvoerenden en in gesprek blijven met alle belanghebbenden is een voorwaarde.

Liesbeth visser