Duurzame gebruiksgoederen TOCH voor de minimagroep tot 120%. GroenLinks heeft in de commissie het voorstel gedaan om via deze unieke wijze de doelgroep toch te vergroten tot 120% en dit is OVERGENOMEN door het college! En uiteindelijk UNANIEM vast gesteld in de gemeenteraad!
Hiermee heeft de gemeente Midden-Drenthe TOCH oplossing gevonden om de doelgroep van 110% tot 120 % te kunnen bedienen van een wasmachine en andere duurzame gebruiksgoederen zoals een koelkast. Ook wel de “witgoedregeling” genoemd.
Achtergrondinformatie:
De uitkering voor het krijgen van een geldbedrag om duurzame gebruiksgoederen te kunnen kopen- een wasmachine of koelkast - is afgeschaft door het kabinet Rutte. Niet alleen was het in 2010 verboden geworden om een grote groep geld te geven om een wasmachine aan te kunnen schaffen, gemeenten moesten ook een boete gaan betalen als zij dit toch deden!. Kabinet Rutte ziet dit als inkomenspolitiek en vindt dat op alle regelingen de bovengrens van 110% in plaats van 120% gehanteerd dient te worden.
Dit geldt dus voor alle vormen van minimaregelingen, het activiteitenfonds, de sportpas, de duurzame gebruiksgoederen de kwijtschelding voor de gemeentelijke belastingen enz. enz. Hiermee zet het kabinet Rutte de gehele doelgroep tussen de 110 en 120% in de kou. Zonder dat dit het rijk geld op levert want het zijn gemeentelijke minimaregelingen en daarmee dus gemeentelijk geld en gemeentelijke keuzes.
Toch heeft de gemeenteraad van Midden-Drenthe een oplossing gevonden om toch de doelgroep van 110 tot 120 % te kunnen bedienen van een wasmachine en andere duurzame gebruiksgoederen zoals een koelkast. Ook wel de “witgoedregeling” genoemd.
Wat houdt de regeling in en hoe werkt het voor de burger?
De oplossing is het feit dat kabinet Rutte verbied om de categoriale bijstand tot 120% te voorzien van allerlei inkomsten- ondersteuning. Categoriaal wil zeggen; de hele groep die bij de gemeente bekend is, hoeft niet zelf iets aan te vragen, maar krijgt het automatisch. Dit automatisch verstrekken aan de hele groep, dat mag niet meer. Wat wel overeind is gebleven is de bijzondere bijstand tot 120%. Deze regeling bestond al; wanneer iemand extra bijstand nodig heeft voor bijzondere dingen, kon zij dat individueel aanvragen en werd dit beoordeeld nadat uiteraard gecheckt was of de cliënt geen groot eigen vermogen had. Indien de cliënt aan kon tonen een noodzakelijke uitgave ( zoals een leesbril voor een kind of andere bijzondere medische kosten) niet zelf kon betalen en niet via het ziekenfonds vergoed kon worden, dan was de kans groot dat de gemeente dit vergoede via de bijzondere bijstand.
Conclusie: categoriaal mag niet tot 120% , Individueel mag wel tot 120%
Via het opnemen van de duurzame gebruiksgoederen – alle noodzakelijke huishoudelijke witgoedapparaten- in de bijzondere bijstand, kan iedereen die valt onder de voorwaarden van geen eigen vermogen TOCH deze wasmachine vergoed krijgen van de gemeente. Het enige verschil is dat men er nu eerst zelf om moet vragen. Maar de gehele doelgroep tot 120% blijft recht houden op deze voorziening!
Categoriaal; het standaard aan de hele groep geven zonder individuele aanvraag mag niks meer boven de 110% maar via de bijzondere bijstand op individuele aanvraag mag het wel tot de 120%!
En zo kunnen we dus ALLE minimaregelingen “redden” voor de doelgroep 110 tot 120%
Wat betekend nu 120%?;
100% is de landelijke bijstandsnorm. Voor iedereen die op een andere manier dan de gemeentelijke bijstand te weinig geld verdiend / ontvangt om in zijn eigen levensonderhoud te kunnen voorzien, geldt in Midden-Drenthe deze 120% norm. Globaal gezegd is dit voor een gezin € 1250,- netto per maand vermeerderd met € 50,- per kind. Het maakt dus niet uit of u dit krijgt via een uitkering UWV / WIA / WAJONG / nabestaandewet/ AOW/ of laag betaald werk, ZZP-er of kleine zelfstandige ondernemer. Als u minder dan die 120% verdiend, heeft u recht op bijzondere bijstand voor de aanschaf van een wasmachine / koelkast via het gemeentelijke armoedebeleid. Ik zeg bewust gemeentelijke armoedebeleid, want elke gemeente bepaald deze minimaregelingen en de hoogte van de norm 100% – 110% of 120% zelf!
Denkt u dat u er misschien ook recht op hebt? Check het op de gemeentelijke website “bereken uw recht”, of maak een afspraak bij de sociaal raadsvrouw, of vraag het de fractie van GroenLinks!