Op 27 april jongstleden organiseerde Natuur en Milieu federatie een bijeenkomst over de mogelijkheden van windenergie in Drenthe. Vele partijen waren vertegenwoordigt, maar Midden-Drenthe was politiek alleen vertegenwoordigt door GroenLinks lijsttrekker Wim Holvast

Er blijkt veel betrokkenheid bij het publiek en er ontstaat discussie over de  noodzaak van Windmolens nu ook in Drenthe.

Boeren blijken  heel graag hun bedrijf te innoveren met een windmolen, als het aan hun lag had er al lang een gestaan. Veel aanwezigen vinden dat we er niet meer omheen kunnen. Vooral vanuit het oogpunt van de generaties na ons.

We kunnen het voor onze kinderen niet maken om zo door te gaan met de co2 uitstoot. Wat is hun toekomst dan nog? Het blijkt technisch mogelijk om in 2050, met een mix van 50% in alternatieve energie te kunnen voorzien, volgens deskundigen.

Tijdens de bijeenkomst hebben we virtueel kunnen zien hoe Drenthe er op verschillende plaatsen er uit komt te zien als er windmolens staan.

Omdat we eigenlijk geen keus meer hebben of ze er moeten komen, is het voorstel van gedeputeerden,  zuidoost-drenthe , de lijn Borger-Odoorn. Dit is een open gebied, er is meer wind en de landschap architect geeft er ook zijn goedkeuring aan. Er is wel veel bezwaar bij de aanwezigen uit Borger e.o.

Voorstanders komen met alternatieven. Dat we met z’n allen verantwoordelijk zijn is duidelijk. De presentatie maakt ook duidelijk dat duurzame energie zeer goed mogelijk is en te preferen valt boven kolen - en kernenergie. Duurzaam is toekomst bestendig en vooral schoon en ongevaarlijk.