GroenLinks wil dat het gemeentebestuur toegankelijk en transparant is. Burgers zijn niet alleen klant van de overheid, wij willen ook dat ze zich medeverantwoordelijk voelen voor het gemeentebeleid en dat ze vertrouwen hebben in het lokale bestuur. Daarom moet de gemeente durven experimenteren met nieuwe vormen van zeggenschap en inspraak.
Voor de raadsleden van GroenLinks is het daarom belangrijk dat zij een goed netwerk onderhouden met maatschappelijke en belangenorganisaties die op allerlei terreinen actief zijn. De adviesrol van deze organisaties is belangrijk. Het gemeentebestuur heeft de verantwoordelijkheid om aan te geven wat er met deze adviezen is gedaan.
1.1 Beleidsontwikkeling
Bij beleidsontwikkeling is het belangrijk dat inwoners op de hoogte worden gebracht van nieuw beleid, betrokken zijn bij de ontwikkeling ervan en dat zij ook weten wat de doelstelling is van dit beleid. Bij elke beslissing wordt afgewogen wat de gevolgen zijn voor de toekomst. Deze duurzaamheidtoets loopt als een rode draad door ons programma.
-
Inwoners kunnen in een vroeg stadium meepraten over de nieuwe ontwikkelingen.
-
GroenLinks is er voorstander van dat de gemeente kleinschalige buurtinitiatieven faciliteert
1.2 Dienstverlening
De overheveling van rijkstaken naar de gemeenten (AWBZ, Werkvoorziening, Jeugdbescherming) met minder geld zal veel van het gemeentelijke bestuur en van de uitvoering vergen. GroenLinks wil dat de gemeente eindverantwoordelijkheid houdt voor de toegankelijkheid, de betaalbaarheid en de kwaliteit van belangrijke algemene voorzieningen, zoals zorg, nutsbedrijven, volkshuisvesting, schoolgebouwen en openbaar vervoer. Concurrentie en private initiatieven op deze terreinen zijn prima om de publieke sector kostenbewust en klantgericht te laten werken, maar privatisering en verzelfstandiging mogen geen doel op zich zijn.
-
De algemene en sociale voorzieningen blijven op kwalitatief goed peil, evenals de inkomenspositie van dienst- en zorgverleners.
-
De algemene en sociale voorzieningen mogen geen speelbal van commercie worden.
-
De gemeente beperkt de informatie die mensen moeten leveren bij aanvragen
1.3. Midden-Drenthe in de wereld
Alhoewel onze gemeente op wereldschaal klein is, kunnen wij toch iets doen om de verdeling van vrijheden, democratie en rijkdom in de wereld te verbeteren. We kunnen dicht bij huis beginnen en de vluchtelingen die hier hun heil moeten zoeken ondersteunen door ze woonruimte te geven en op te nemen in onze gemeenschap.
-
De gemeente blijft (o.a. via de Vereniging Nederlandse Gemeenten) aandringen op humane en sluitende landelijke wet- en regelgeving op het terrein van vluchtelingen en asiel.
-
Zij koopt producten en diensten in die het Fairtradelabel dragen en/of op duurzame wijze worden geproduceerd.
-
Bij het lenen van geld en het financieren van projecten blijft de gemeente een voorkeursbeleid voeren ten aanzien van groene, veilige en kritische banken als ASN en Triodos.
-
De wereldwinkels binnen de gemeente worden financieel ondersteund.