Door Wim Holvast

Deze vergadering kende slechts 2 bespreek punten, de verkoop van Essent en een motie van de Haas. De motie van de Haas was politiek prematuur en juridisch incorrect en werd dan ook weer door hem ingetrokken.

Op GroenLinks, de SP en de Haas na waren alle partijen voor verkoop van Essent. De PvdA en de C.U. waren wel is waar ook van mening dat nuts voorzieningen een overheidstaak zijn maar aangezien de race al gelopen was stemden zij in met de verkoop. Een dag later maakte Noord-Brabant duidelijk dat ze ten onrechte slappe knieën hadden getoond.

Ik betoogde dat wij niet ten principale tegen privatisering zijn, maar dat er een groot verschil is tussen een nieuwe markt die geopend wordt, b.v. de mobiele telefonie waar bij een burger zelf uit maakt of hij er gebruik van maakt, of de markt van de energie voorziening waar je nu eenmaal niet buiten kunt. Nuts voorzieningen moeten daarom een overheidstaak blijven. Dat de overheid hierbij op twee gedachten hinkt, blijkt ook wel uit het feit dat men het netwerk in eigen hand wil houden. Doordat bij de privatisering van de nuts voorzieningen de markt niet verandert, gaat het alleen om het herverdelen van de markt.

Het eerste dat een geprivatiseerd bedrijf doet is een salaris advies vragen bij een beloningsadvies bureau, hierdoor gaan de salarissen ineens een paar keer over de kop, en komt er een bonusregeling. Er wordt een call-center op poten gezet, en er wordt een sportvereniging gesponsord. Allemaal extra kosten bij een gelijk blijvende omzet.De winst voor de burger? Hij mag kiezen.

Essent stuurt een rekening met daarop ruim twintig berekeningen om tot een totaal tarief te komen. U dacht een vaste gasprijs te betalen, vergeet het maar. Er wordt een calorische correctie toegepast die elk half jaar weer verandert. H e controleer je dat en vertellen de call-centers dat als ze je thuis bellen; nee dus!

Deze opsomming geeft aan dat marktwerking in de nuts sector een gotspe is, en dat het maken van een keuze voor veel mensen bijna niet te doen is. De verkoop van Essent aan een Duits bedrijf is afscheid nemen van de invloed die de Nederlandse (semi)overheid heeft op de energie voorziening. Mocht er iets misgaan, en dat gebeurt soms "denk aan de financiële sector" gaan wij dan met veel overheidsgeld een Duits bedrijf redden.

Nuts voorzienigen zijn een overheidstaak en dus hebben wij tegen gestemd.

De complete discussie is te beluisteren op de site van de gemeente.

Wim Holvast.