De omschakeling naar duurzame energie vraagt om een enorme versnelling en een krachtige aanpak.
Waarom deze urgentie?
De klimaatcrisis is de grootste opgave van deze tijd om onze planeet leefbaar te houden voor onze kinderen, kleinkinderen en hun kinderen. Het tegengaan van de opwarming van de aarde vraagt al onze daadkracht, creativiteit en wil tot samenwerking.
Versnelling om energietransitie voor elkaar te krijgen.
We moeten nú met z’n allen de handen uit de mouwen steken om de omschakeling naar duurzame energie en andere warmtebronnen, de zogenaamde energietransitie, voor elkaar te krijgen. We moeten ervoor zorgen dat in 2050 in onze gemeente alle 14.000 huizen en 3.000 gebouwen van het gas af zijn en zijn aangesloten op een warmtebron zonder CO2-uitstoot.
Alleen met een enorme versnelling en een krachtige aanpak kunnen we deze enorme opgave bereiken. Daarom zoeken we inwoners, en vooral ook jongeren, om de gemeenteraad rechtstreeks te adviseren bij de energietransitie. Voor ondernemers zien wij een voorbeeldrol in deze omschakeling.
HET IS NU TIJD VOOR VERANDERING
We betrekken inwoners en ondernemers om mee te praten over de uitvoering van de energietransitie.
Inwoners -vooral jongeren- actief betrekken
We betrekken inwoners actief bij de uitvoering van de energietransitie. Jongeren krijgen een eigen stem. Het gaat over hun toekomst. Zij voelen het meest van de klimaatcrisis en zij betalen de rekening.
We organiseren burger- en jongerenraden, wijkgesprekken en we ondersteunen energiecoöperaties. In een burgerraad (een groep door loting aangewezen mensen) doen inwoners en ondernemers rechtstreeks aanbevelingen aan de gemeenteraad over complexe onderwerpen, zoals de omschakeling naar duurzame energie.
De energietransitie kan alleen slagen als we bewoners, bedrijven en vooral jongeren serieus nemen in hun verwachtingen voor de toekomst.
Ondernemers vormen een voorbeeldfunctie in de energietransitie
We zetten in op efficiënt energiegebruik en opwekking door ondernemers. Juist bij het bedrijfsleven valt vaak grote CO2-winst te behalen. Daarmee vormen bedrijven een voorbeeld en stimulans voor collega-ondernemers en burgers. We gaan dus het MKB actief helpen met een energieloket om besparende maatregelen door te voeren en om de Wet milieubeheer na te leven.
ALLE INWONERS ERBIJ BETREKKEN
Daarnaast zetten we in op duurzaam vervoer.
Duurzaam vervoer stimuleren: meer fiets en OV, minder CO2
We hebben speciale aandacht voor de veiligheid van fietsers en voetgangers en we zetten in op goed openbaar vervoer. We sporen forensen aan om de auto te laten staan en de fiets, trein of bus te pakken. We zetten in op een beter busnetwerk met elektrische minibusjes. Er komen aparte veilige fietsroutes naar de scholen en fietsers krijgen voorrang op de rotondes. We breiden het aantal fietsparkeerplaatsen fors uit. Zo komt bij het NS-station Beilen parkeerruimte voor twee keer zoveel fietsen. En in heel Midden-Drenthe worden de bushaltes voorzien van voldoende fietsenstallingen.
We overdekken grote parkeerterreinen met zonnepanelen en zorgen voor meer parkeerplekken voor elektrische auto’s. In de drukke winkelgebieden weren we auto’s om prettig boodschappen te kunnen doen. Daarnaast zorgen we hier voor veel meer fietsenstallingen. Zo neemt de CO2-uitstoot af en krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte. Op deze manier gaan de leefbaarheid en de veiligheid er sterk op vooruit.