Het rijk bezuinigt 5 miljoen op zorg dus voor de cliënt wordt de eigen bijdrage in de zorg fors hoger.
De eigen bijdrage in de zorg wordt berekend naar inkomen en deels eigen vermogen, het CAK berekend en int de eigen bijdrage hierbij.De wetgeving in de zorg kunnen wij niet beïnvloeden, de gemeentelijke keuze bij de eigen bijdrage Individuele voorzieningen echter wel. Vervoersvoorzieningen vallen in voorliggend besluit wel onder de norm; eigen bijdrage naar inkomen. Woningaanpassingen en hulpmiddelen echter niet meer. GroenLinks kan niet akkoord gaan met deze kadernota
WMO kadernota individuele voorzieningen april 2013 besproken tijdens de ORO van 18-04-2013.
GroenLinks kiest voor een gemeentelijk sociaal WMO model individuele voorzieningen en niet voor een anti sociaal beleid.
Op bldz 6 van deze kadernota lezen wij dat u ook belang hecht aan de draagkracht van de burgers. In het voorliggende besluit worden de gemeentelijke eigen bijdragen bij hulpmiddelen verhoogt tot maximaal ZONDER een inkomensafhankelijke norm te hanteren, oftewel, iemand in de bijstand of minimumloon, betaald evenveel als iemand met een aanzienlijk eigen vermogen.
Dit vindt GroenLinks geen goede zaak, het onderschrijft niet ons principe sterkste schouders zwaarste lasten. En het onderstreept niet uw coalitieprogramma dat aandacht heeft voor de menselijke maat, en een sociaal ruimhartige gemeente (wenst te blijven.)
Juist wanneer het rijk al bezuinigd en de eigen bijdrage stijgt, moeten wij als gemeente NIET ook alle eigen bijdrages op maximaal zetten, dit is voor de cliënt een STAPELING van kosten. Naast de andere kosten die blijven stijgen, zoals het vaste bedrag eigen risico ( € 350,-) maar nog belangrijker het VARIABELE bedrag van de eigen bijdrage voor medicijnen en behandelingen. Afhankelijk van de zorgverzekeraar, ook dit is niet aan een maximum verbonden.
Iemand die chronisch ziek is, KIEST er niet voor om chronisch ziek te worden, maar wordt wel dubbel zo hard gestraft, eerst door het rijk, vervolgens de zorgverzekering en nu ook nog eens de gemeente.
Het argument dat minima in de bijstand aanspraak kunnen doen op de bijzondere bijstand wat u pretendeert op bldz 10 is een lachertje en een zoethoudertje De bijzondere bijstand dient VOORAF aangevraagd en goedgekeurd te worden door de gemeente.
Dat betekent dat alle minima, en de mensen met een laag inkomen, de kleine tweeverdieners en de kleine zelfstandige ondernemer, het echt heel erg zwaar gaan krijgen met dit beleid. Alle spaar en vakantiegelden zullen op gaan aan extra voorzieningen, Woonvoorzieningen, aanpassingen in huis, tot een bedrag van € 680, medicijnen en eigen bijdragen.
Op bldz 8 heeft u het over collectieve voorziening incidenteel gebruik rolstoelen. Mijn fractie hoopt dat u zich wel realiseert dat de meeste rolstoelgebruikers, rolstoel afhankelijk zijn en een op maat aangepaste rolstoel nodig hebben, afhankelijk van de beperking. Deze stoelen zijn dan ook totaal ongeschikt voor algemeen gebruik. Ook iemands gewicht is bepalend en is de rolstoel voor binnen of buiten?. De staat van onderhoud kan en mag alleen door een deskundig iemand worden gedaan. Daarmee doe je de mensen ernstig tekort. Een gemeentelijk eigen depot voor rolstoelen? Een slecht idee.
3.3 Woonvoorzieningen
Natuurlijk zal de vraag naar woning aanpassingen , gezien de vergrijzing de komende jaren gaan toenemen. Maximaliseren van eigen bijdrage tot 3 jaar kan een behoorlijke stapeling van kosten voor burgers betekenen. Deze doelgroep heeft immers al te maken meerdere kosten.
Kleine woningaanpassingen.
Op bldz. 10 U heeft het opnieuw over eigen bijdrage naar draagkracht. Bij kleine woningaanpassingen Een inkomensafhankelijk sociaal beleid is hier op zijn plaats. Bouwen en beleid maken met als doel woningaanpassingen te beperken verdient uiteraard alle lof.
3.4 Hulp bij het huishouden.
Door een forse toename in de vraag en de forse vermindering van de rijksbijdrage een heikel punt.
Deze ontwikkelingen kunnen van invloed zijn bij de inkoop van hh hulp door u. Het kan niet betekenen dat u gaat kiezen voor de laagste aanbieder, ongeacht arbeidsvoorwaarde. En locatie. Bewoners in Midden-Drenthe hebben recht op werkgelegenheid, hierin heeft De gemeente Midden-Drenthe ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. We willen hier immers geen Emmense toestanden!!!!!.
Wat maakt dat u als college in deze nota kiest voor maximalisering van eigen bijdrage in wmo voorzieningen hulpmiddelen en aanpassingen voor alle burgers Ongeacht inkomen en vermogen????
Wat maakt dat u niet kiest bij het gebruik van hulpmiddelen en voorzieningen voor een inkomensafhankelijke bijdrage. Deze regeling wel toepast bij vervoersvoorzieningen? U begrijpt dat GroenLinks met deze kadernota niet akkoord kan gaan