Met het nieuwe voorstel voor de dienstregeling van Zwolle – Groningen 2013, neemt de NS wederom een stap achteruit als het gaat om klantgericht opereren. Het voorstel is zuiver gericht op het verminderen van kosten, maar heeft geen enkel oog voor de waarde toevoeging voor de treinreizigers in Drenthe. Noch realiseert de NS zich dat juist klantgericht werken, op de lange termijn tot meer waardetoevoeging cq opbrengst leidt. De NS verbant met zijn huidige opstelling de laatste treinreizigers in Drenthe definitief naar de auto of andere vormen van mobiliteit.

Zo creëert de NS zijn eigen neerwaartse spiraal van steeds minder reizigers en oplopende kosten wat uiteindelijk weer tot opheffing van stations stops en lijnen leidt. Wat is dan eigenlijk nog de toegevoegde waarde van de NS als reizigers modaliteit? En nog merkwaardiger is dat het voorstel indruist tegen de visie, missie en ambitie van de NS

Betrouwbaar versus tijd
Het voorstel voorziet in een extra IC verbinding tussen Zwolle en Groningen. Daarmee wil de NS tijdwinst boeken. Terwijl de belangrijkste prestatiemeting voor de NS betrouwbaarheid is en niet snelheid. Aan die betrouwbaarheid scheelt het nog regelmatig en met extra inzet van IC over het  zelfde spoor, neemt de belasting op dat spoor toe en daarmee ook de kans op vertraging. Ook treinreizigers zien liever een trein die tijdig vertrekt een aankomt, dan een trein die een paar minuten tijdwinst boekt.  De beoogde tijdwinst van 8 minuten is slechts 5%[2.26 uur -  9292ov] op het gehele traject. En dat is bij ideale omstandigheden. De praktijk, zeker bij wisselende weersomstandigheden, zal geheel anders uitvallen. Dus vanwaar de focus van de NS op tijdwinst en niet op betrouwbaarheid?


Diezelfde betrouwbaarheid is juist essentieel om overstappen voor de reizigers goed te kunnen borgen. In het voorstel van de NS moet de reiziger met bestemming zoals Beilen, Hoogeveen en Haren gaan overstappen. Dergelijke overstap zal niet op hetzelfde platform geschieden, juist om de IC voorrang te geven. Dat betekent dus in Zwolle het platform oversteken, wat dus tijdverlies is, en proberen aansluiting te zoeken bij de stoptrein. Deze kan nooit eerder vertrekken dan de IC, waardoor voor de lokale reiziger kostbare tijd verloren gaat. Dus wat de NS enerzijds aan tijd tracht te winnen, verliest de lokale reiziger aan tijd. Bij ontijdigheid van de IC, verliest de lokale reiziger dus zijn aansluiting en moet dan minimaal 30 minuten wachten.

Tijd versus economie.
Tijd is geld, is een bekende uitdrukking in de economie. Maar kwaliteit is belangrijker, aldus Toyota. In elk bedrijfsonderzoek komt naar voren dat betrouwbaarheid en gemak van mobiliteit, de  ontsluiting van het gebied, sterk bepalende vestigingscriteria zijn.  Met het voorliggende plan worden de sterke economische pilaren van Drenthe, Meppel-Hoogeveen-Beilen, geïsoleerd. Ook het toerisme, wat een van de speerpunten is van het provinciaal beleid, wordt in de voorgestelde plannen hard getroffen. Van eenvoudige directe verbinding naar het hart van Drenthe is zodirect geen sprake meer voor de toeristen. Daarmee verliest Drenthe een belangrijk stuk aantrekkelijkheid als vakantieprovincie van Nederland.

Juist in een neergaande economie is het van belang dat overheden lokale economische ontwikkelingen stimuleert en hun niet de pas afsnijdt. Het isoleren van Drenthe zal op termijn zijn effect krijgen op de bedrijvigheid en daarmee de werkgelegenheid in Drenthe. Een paar minuten tijdwinst weegt op geen enkele manier op tegen afnemende bedrijvigheid en toenemende werkeloosheid. Juist met de aanstormende vergrijzing en de daarmee gepaard gaan ontvolking, is het juist van groot belang dat Drenthe zijn economische aantrekkelijkheid behoudt. Het verlies hiervan, Zuid-Limburg is hier voorbeeld, leidt tot het wegtrekken van de laatste jongeren en daarmee ook de bedrijven. Ook hier ontstaat dus een neerwaartse spiraal.

Missie NS
Op de website van de NS staat het volgende te lezen over hun missie:

•Op tijd rijden
•Informatie verstrekken en service verlenen
•Bijdragen aan sociale veiligheid
•Voldoende vervoerscapaciteit creëren
•Zorgen voor schone treinen en stations

 

In het voorgestelde plan is geen enkele relatie te lezen met de Missie van de NS. Het plan richt zich zuiver op een mogelijke tijdwinst maar dus niet op het belangrijkste punt van de NS: op tijd rijden!!!

Ambitie
De ambitie van de NS:

•Klantgericht, omdat in een geliberaliseerde markt consumenten en opdrachtgevers alle keuzevrijheid hebben; het is van cruciaal belang om de voorkeur van de klant te blijven behouden op basis van kwaliteit en prijs.
•Europees, omdat NS ook elders in Europa een rol kan spelen in de bereikbaarheid van steden en economische centra. De internationale dimensie versterkt ons kosten- en kwaliteitsbesef en verstevigt onze concurrentiepositie.
•Multimodaal, omdat onze klanten gemakkelijk van deur tot deur willen reizen. Velen kiezen niet uitsluitend voor vliegtuig, auto, fiets, bus, tram, metro of trein, maar zien het liefst goed op elkaar afgestemde oplossingen voor hun reisbehoeften. Het is daarbij kostenefficiënt om verschillende onderdelen van de openbare vervoerketen te integreren.
•Dienstverlener, omdat in onze branche service en gastheerschap de doorslag geven in het uiteindelijke oordeel van onze klanten. NS als onderneming maakt de ontwikkeling door van een functioneel productiebedrijf naar een klantgedreven dienstverlener.


Ook hier sluit het plan niet aan bij de ambitie. Van klantgericht opereren is geen sprake. Een grote groep treinreizigers wordt in de kou gezet. Noch is er sprake van multimodale dienstverlening. Van een goede aansluiting van modaliteiten is geen sprake als je kijkt naar de overstap problematiek in Zwolle. Of de overige OV bedrijven gaan aansluiten op de voorgestelde plannen is allesbehalve zeker. En treinreizigers dwingen tot lastige en extra overstap is allesbehalve goed gastheerschap.


Visie van NS

Wij bieden onze klanten niet alleen snelle en betrouwbare vormen van vervoer, maar ook een reeks diensten op en rond mobiliteitsknooppunten. Samen met overheden en partners dragen wij bij aan duurzame oplossingen voor knelpunten in de mobiliteit. In dit kader werken wij mee aan de verdere ontwikkeling van stations en hun omgeving tot leefbare en veilige locaties. De stations worden daarmee ook een kloppend hart in de stad. Een plek van aankomst en vertrek, waar het tegelijkertijd goed verblijven is: wonen, werken, winkelen, leren of recreëren.


De NS geeft het in zijn eigen visie al aan.  Stations zijn een kloppend hart van de steden. Beilen, Haren, Hoogeveen en Meppel kunnen volgens de NS dus zonder kloppend hart. Waarvan akte.

H. Groen
Bestuurslid GroenLinks Midden-Drenthe
Namens bestuur en fractie GroenLinks Midden-Drenthe.