In de beginfase van de uitbraak van Q-koorts in Nederland zijn veel betrokkenen afwachtend geweest en dachten dat het probleem wel zou overwaaien. Omdat de ziekte zich concentreerde in Noord-Brabant zag de rijksoverheid Q-koorts als een regionaal probleem. Op regionaal niveau ontbrak een vaste taakverdeling om grondige maatregelen te treffen. Dit zijn enkele van de conclusies uit een onderzoek dat de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid in Noord-Brabant heeft laten uitvoeren. Het onderzoek is woensdag aangeboden aan de provincie.

Al eerder berichtte Groenlinks fractievoorzitter Wim Holvast [link] dat het beleid van de CDA minister Gerda Verburg ernstig tekort was geschoten. Triest genoeg voor de betrokken boeren, worden zijn conclusies nu onderschreven door de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid.

De onderzoekster Mirte Post stelt o.a. in haar onderzoek: "De samenwerking tussen de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid was niet optimaal. Het doden van geiten was wellicht niet nodig geweest als maatregelen strakker waren doorgevoerd. Het advies over de mogelijkheden van een vaccin en de invoering ervan laten te lang op zich wachten."

2e kamerlid van GroenLinks, Arjan El Fassed, heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister. ‘Voor GroenLinks heeft in de kwestie Q-koorts de volksgezondheid altijd voorop gestaan. De ziekte lijkt nu onder controle, maar de prijs hiervoor was hoog, en bij ongewijzigd beleid hoeven we slechts te wachten op de volgende dierziekte die ons land aan zal doen.’

De vragen die hij gesteld heeft:

  • Kent u het bericht Overheid reageerde afwachtend op Q-koorts (ANP, 29 september 2010)?
  • Wat is uw reactie op de resultaten van het onderzoek van de Provinciale Raad voor Volksgezondheid in Noord-Brabant?
  • Klopt het dat de rijksoverheid Q-koorts als een regionaal probleem zag?
  • Is de rijksoverheid en in het bijzonder de Ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erop toegerust om een gelijktijdige uitbraak van dierziektes of epidemieën met effecten op de volksgezondheid effectief te voorkomen en te bestrijden? Zo ja, welke voorzorgsmaatregelen worden hiertoe genomen?
  • Klopt het dat de samenwerking tussen de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport niet optimaal was bij het bestrijden van de Q-koorts? Is die samenwerking inmiddels verbeterd? Welke maatregelen heeft u en worden genomen om de samenwerking te verbeteren?
  • Welke risico’s voor de volksgezondheid zijn er indien samenwerking tussen deze twee ministeries niet optimaal is? Kunt u dit toelichten?
  • Klopt het dat het doden van geiten wellicht niet nodig was geweest?
  • Hebt u inmiddels een standpunt over schadevergoeding aan patiënten?

Laten we hopen dat minister Verburg [CDA] deze keer geen verstoppertje speelt en de belangen van betrokkenen en getroffenen serieus neemt en zorgdraagt dat herhaling niet meer kan voorkomen. Dat betekent dat er een drastische wijziging van beleid nodig is.

bronnen:
http://www.omroepbrabant.nl/Anp.aspx?id=290910112
http://www.prvmz.nl/actueel/nieuws/Evaluatierapport_aanpak_Q_koorts.html?id=305
http://middendrenthe.groenlinks.nl/node/37539
http://arjanelfassed.tumblr.com/post/1210044876/samenwerking-overheden-bij-bestrijden-dierziektes