Dinsdag 25 november zijn de kadernota's transitie WMO, Participatiewet en Jeugdzorg adviserend besproken. GroenLinks roept alle inwoners van MiddenDrenthe op om actief te participeren in de discussie.

 

WMO kadernota

De huishoudelijke ondersteuning wordt geleidelijk minder.De vergoedingen door de gemeente  bij noodzakelijke hulpmiddelen en aanpassing in huis zijn niet meer vanzelfsprekend. Wordt je afhankelijk van zorg dan zal dit zo lang mogelijk thuis plaats vinden en wordt opname in een verzorgingshuis een stuk moeilijker. De rol van partners en/ of familie en vrijwilligers wordt nog belangrijker.

GroenLinks heeft daarom in het voorjaar al gepleit voor behoud van het mantelzorg compliment en een goede ondersteuning voor vrijwilligers. In de WMO nota is deze wens vertaald en zelfs aangevuld met respijtzorg.

Mantelzorger zijn is zwaar, deze mensen kan niemand missen, ze hebben ondersteuning nodig om deze taak vol te kunnen houden.

De betekenis door andere wetgeving in de (jeugd) zorg, de voorzieningen en  langdurig werkeloos zijn is voor veel inwoners nog steeds niet duidelijk.

Daarom blijft  GroenLinks pleiten voor een goed communicatie plan. Dat betekent op initiatief van de gemeente, actief met elkaar in gesprek gaan, uitleggen waar je nog wel op kan rekenen, elkaar inspireren

waarbij nieuwe initiatieven kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van buurtzorg netwerken, sociale netwerken of zorgcooperaties, maar ook: hoe maak je je woning leeftijdsbestendig etc..

De consequenties van al deze maatregelen met fors minder geld moeten we goed in de gaten houden.Daarom pleit GroenLinks voor monitoring en regelmatige evaluatie momenten. Deze opgelegde maatregelen door de overheid mogen niet ten koste gaan van de meest kwetsbare mensen. Hierbij te denken aan alleenstaande ouders met een chronisch ziek kind thuis. Middels PGB kunnen deze kinderen thuis wonen en verzorgd worden. Ouders leveren hiervoor veel in. Er is ook bij deze ouders door verandering in PGB regels veel onzekerheid ontstaan.

GroenLinks vindt dat de onzekerheid vooral voor deze ouders z.s.m verholpen moet worden.

De jeugdzorg

De lichte ondersteuning voor ouders met kinderen en de ondersteuning en begeleiding voor jongeren tot 23 jaar is nu een gemeentelijke verantwoordelijkheid.  Er is heel veel werk verzet om dit goed te kunnen gaan organiseren. De zwaardere intensievere hulp wordt vanaf 2015 regionaal en provinciaal georganiseerd en daarin wordt door gemeenten onderling samengewerkt.

GroenLinks zal de resultaten goed gaan volgen en de belangen verdedigen.

Kader nota participatie

GroenLinks kan zich helemaal vinden in het advies van de minimaraad als reactie op de participatie kadernota:

"Voor de advies raad is het belangrijk om armoede te bestrijden Wij zijn voor een ruimhartiger inzet van de individuele inkomenstoeslag, en dat minimaal tot 110% van de toepasselijke bijstandsnorm recht bestaat op de individuele inkomenstoeslag"

Deze stelling heeft GroenLinks in deze commissievergadering benadrukt en onderschreven.

De studie toeslag voor mensen met een arbeidsbeperking mag niet geminimaliseerd worden. Maatwerk in financiële ondersteuning verdient zich immers weer terug door een snellere arbeidsparticipatie. We gaan op het gebied van zorg en ondersteuning een enorme onzekere periode tegemoet. Graag horen we van inwoners reacties en praktijk situaties die aandacht vragen en voor verbetering vatbaar zijn!

Mijn telefoonnr. 0624932652

l.visser@middendrenthe.nl

Liesbeth Visser