De kop is eraf. het eerste debat tussen de lokale politieke kopstukken vond plaats in Westerbork in Hotel de Westerburcht. Een lange tafel met alleen mannelijke lijsttrekkers bepaalde het beeld. Alleen de D66 lijsttrekker was in de zaal gaan zitten en had de nummer 2 naar voren geschoven. Jammer, want dan had tenminste nog 1 vrouw aan de tafel gezeten.
Het debat zelf. Onderstaand een summier verslag van de diverse standpunten en uitspraken van de lijsttrekkers en verder gebaseerd op het aanwezige folder materiaal van de partijen.
Bezuinigingen.
PVDA: De wegen zijn afgelopen jaren zeer goed aangepakt en daarop kan de komende jaren wel een tandje minder op worden ingezet. Het onderhoud op de Groen voorzieningen in het buitengebied zal ook worden beperkt. Verder zoekt de PVDA het vooral in het efficienter opereren van de ambtelijke organisatie.
VVD: Zij willen blijven inzetten op goed asfalt. De VVD zoekt het meer in bezuinigen op Groen voorzieningen. Verder wil ook de VVD dat het ambtelijk apparaat slagvaardiger gaat werken. Verder wil de VVD geen verhoging van de belastingdruk, met voorbehoud van inflatie correctie. Deze wordt wel doorgevoerd.
ChristenUnie: De Christenunie vindt sociale voorzieningen zeer belangrijk. De sportvoorzieningen mogen echter wel minder. Met maar liefst 20%. Ook het asfalt mag wel minder de komende jaren. Verder wil de Christenunie dat specifieke kosten, zoals bouwleges, kostendekkend worden. Ook de Christenunie wil dat het ambtelijk apparaat slagvaardiger wordt en met minder externen moet gaan werken.
CDA: Het CDA wil ook slagvaardiger werken en zoekt het in samenwerking met andere gemeentes. De lastendruk voor de bewoners wil het CDA gelijke tred laten houden met de inflatie ontwikkeling.
D66: D66 wil dat het budget voor nieuw beleid, €750.000,- wordt geschrapt en daarmee eventuele tekorten worden afgedekt. Ook bij het D66 zoekt men in het slagvaardiger maken van het ambtelijk apparaat. Een andere doorn in het oog van D66 is de welstandscommissie. Deze mag afgeschaft worden. Ook het wegenonderhoud moet bij D66 een stuk minder. Een ander punt is de vergoeding van raadsleden in te perken. Wie niet aanwezig is, krijgt ook niet betaald. Investeren wil D66 in duurzaamheid en onderwijs. Verder sluit D66 de verhoging van de OZB niet uit.
GBsbw:Gemeentebelangen SBW wil taken afstoten naar de provincie, bijvoorbeeld de milieuhandhaving. Een bekend punt is dat GBsbw de herindeling van de Gemeente wilt terugdraaien. Het werd echter niet duideljk wat zij daarmee denken te besparen. Ook vind GBsbw dat sociale zekerheid tegen het licht gehouden moet worden, net zo als welzijn. Verder willen zij sport faciliteiten gaan privatiseren.
GemeenteBelangen: Zij zoeken het vooral in bezuinigingen binnen het ambtelijk apparaat.
GroenLinks: GroenLinks had al een eerste uitgebreide verkenning gedaan naar de financiele situatie voor de komende jaren. Reeds 2.5 miljoen aan bezuinigingen was al gevonden door o.a. het ambtelijk apparaat slagvaardiger te maken. 1 Wethouder minder in te zetten en te zorgen dat leges kostendekkend zijn.
Onroerend Zaak Belasting
PVDA: Nee. alleen de inflatieverhoging doorvoeren
VVD: Nee. alleen de inflatieverhoging doorvoeren
Christenunie: Nee.
CDA: Nee. alleen de inflatieverhoging doorvoeren
D66: Nee. alleen de inflatieverhoging doorvoeren
GBsbw: Nee
Gemeentebelangen: Nee
GroenLinks: GroenLinks wil in elk geval de inflatieverhoging doorvoeren.
Wonen en Openbaar Vervoer:
PVDA: Zij zien weinig heil in additionele investeringen in Openbaar Vervoer, mede gelet op de aankomende bezuinigingen.
VVD: Volgens het VVD is er geen geld voor beschikbaar en zijn er te weinig mensen die er gebruik van maken.
CDA: CDA vindt de bestaande situatie afdoende. Ook zij hebben geen geld over voor beter OV in het licht van de komende bezuinigingen.
GBsbw: Geen geld voor beschikbaar. Burgers moeten het onderling maar oplossen volgens hun
GroenLinks: GroenLinks is een groot voorstander van Openbaar Vervoer. Zij heeft dan ook afgelopen jaar met groot succes gestreden voor het behoud van Beilen als stopplaats van de intercity trein Schiphol. Ook de komende jaren zal GroenLinks zich sterk maken voor een goed Openbaar Vervoer.
Recreatie & Toerisme.
Recreatie en Toerisme is een speerpunt voor Midden-Drenthe. Het landelijke karakter en de vele natuurgebieden maken Midden-Drenthe tot een prachtige en aanlokkelijke gemeente om te recreeeren. Hoe denken partijen dit speerpunt verder te ontwikkelen?
PVDA: Zij willen een aparte ambtenaar aanstellen die zich specifiek gaat bezighouden met dit speerpunt. Daarmee het gat te vullen dat is ontstaan na opheffing van de VVV's.
GBsbw: De toeristenbelasting moeten volgens hun afgeschaft worden. Daarmee zou het aantrekkelijker worden. Andere partijen gaven als tegenreactie dat daardoor de inkomsten van de gemeente zouden dalen, bedrijven het nauwelijks een probleem vonden en ook landelijk gezien, toeristenbelasting nauwelijks een probleem is. GBsbw wuifde dat weg als onzin en stelde dat de partijen maar eens met de bedrijven moest gaan praten. De andere partijen gaven juist aan dat zij met bedrijven hadden gesproken hierover.
Christenunie: De toeristenbelasting dient volgens CU gekoppeld te worden aan het type recreatie ontwikkeling.
GroenLinks: Recreatie en Toerisme is het GOUD van Midden-Drenthe. GroenLinks wil sterk inzetten op het behoud van de rust, ruimte en natuur van Midden-Drenthe. Groeisectoren zoals toerisme, recreatie, zorg en biologische landbouw zijn speerpunten voor GroenLinks in de komende jaren.
Ondernemen
Dit punt spitste zich al snel toe op industriegebieden en met name op De Noeste. Welke ruimte gaan partijen geven aan bedrijvigheid in Midden-Drenthe?
PVDA: Pvda wil de bedrijventerreinen herstructureren. Uitbreidingen ziet pvda op voorhand niet en zoekt het vooral in stimulering van kleinere en lokale bedrijven.
VVD: Ook de VVD zoekt het in lokale bedrijvigheid en wil de ondernemers de ruimte geven. Ook in hun verkiezingsprogramma zet de VVD, zoals gebruikelijk, sterk in op ondernemers.
D66: Ook zij willen ondernemers de ruimte geven. De regelgeving dient verminderd te worden. Verder wil D66 dat het MERA terrein gebruikt gaat worden. Daar zouden dan vooral afval gelieerde bedrijven gevestigd kunnen worden. Ook de inzet van duurzame energie, zoals windmolens, kan worden verwezenlijkt op het MERA terrein
Gemeentebelangen: Zij sloten zich aan bij het gebruik van het MERA terrein al verschilde zij van mening met D66 over het type bedrijven en het plaatsen van windmolens.
GroenLinks: GroenLinks wil vooral duurzame en schone ondernemingen stimuleren. Biologische landbouw is een van de sterkst groeiende sectoren in Midden-Drenthe.
Structuurvisie Westerbork.
Recentelijk is de structuurvisie van Westerbork afgerond. De vraag luidde: Welk deel van de visie is over 4 jaar gerealiseerd?
PVDA: Zoals de meeste partijen beaamde, is het realiseren op bepaalde lastig, omdat niet alle grond in eigendom is. Wel verwacht het PVDA dat over 4 jaar de beoogde woningen zijn gerealiseerd.
VVD: Ook zij verwachten dat de visie deels is gerealiseerd. Al werd niet duidelijk welk deel dat zou zijn.
CDA: Volgens het CDA is ook het wonen gedeelte uit de visie over 4 jaar gerealiseerd
Christenunie: Volgens CU is er momenteel maar weinig mogelijk en niet duidelijk is wat dan over 4 jaar klaar is.
GBsbw: Zij hadden geen flauw idee.
Gemeentebelangen: Ook zij wisten niet echt wat er klaar zou zijn
D66: Zij gaven ook aan dat het gebrek aan eigendom van grond een grote belemmering is. Wat er dan klaar is, viel niet te zeggen.
GroenLinks: GroenLinks wil inzetten om die delen van de Visie te realiseren die wel mogelijk zijn. Ook dat zijn er genoeg.
Aanvullend werd er gevraagd: Hoeveel woningen zijn er over 4 jaar gebouwd op het asielzoekers terrein?
- PVDA: 15 woningen
- CDA: 15 woningen
- VVD: 15 woningen
- GemeenteBelangen: 15 woningen
- CU: 15 woningen
- GBsbw: 15 woningen
- D66: zij deden geen uitspraak maar vonden dat er saneringonderzoek uitgevoerd moest worden. Dit kwam hun op zware kritiek te staan, omdat er al 3 saneringsonderzoeken waren uitgevoerd. Nog een onderzoek zou de ontwikkeling nog verder vertragen.
- GroenLinks: 15 woningen onder voorbehoud
Gemeenteraad
Afsluitend werd de partijen gevraagd om een kleine vooruitblik te geven op de komende gemeenteraadsverkiezingen, de mogelijke uitslag en de consequenties voor de college samenstelling.
Partij huidige zetels Verwachte zetels Resultaat
PVDA 9 7 -2
CDA 5 6 +1
VVD 4 5 +1
GB 1 2 +1
CU 1 1 +1
GBsbw 1 2 +1
D66 0 2 +2
GroenLinks 1 2 +1
SP 1 0 -1 Totaal 23 27
[SP doet niet mee met verkiezingen]
Inderdaad, beste lezer. Dat zijn naar Verwachting meer zetels dan er te verdelen valt. De Raad bestaat uit 23 zetels. Aan U de keuze.
College samenstelling
PVDA: Zij willen een brede coalitie vormen met 3 wethouders. Welke coalitie dat wordt hangt af van de uitslag
VVD: VVD wilde geen uitsluitsel geven op de samenstelling. Wel gaven zij aan dat Henk Brink in elk geval niet beschikbaar is. Ondanks vragen wie dan wel, gaf de VVD geen antwoord. Veel verder dat het een kandidaat van buiten betreft kwam de VVD niet.
CDA: Het CDA gokt nog steeds op 3 wethouders met het PVDA en een derde partij. Welke derde partij bleef in het midden
GemeenteBelangen: Zij voorzien een PVDA-CDA-VVD coalitie
GBsbw: Zij willen een werkelijk duaal college die niet partijgebonden is. Tevens spraken zij de wens uit om de Burgemeester breder in te zetten in het bestuur.
D66: PVDA + aanvulling van andere partijen, afhankelijk van de uitslag
GroenLinks: GroenLinks verwacht een PVDA-CDA college met eventuele 1 kleine partij. Dat kan ook een minderheids college zijn die vanuit de Gemeenteraad ondersteuning krijgt.
Een pikant afsluiter was de opmerking van Jannes Kerssies van Gemeentebelangen die in reactie op vragen van het publiek waarom er 2 gemeentebelangen partijen zijn: Hij voorzag toch enige openingen om tot een fusie te komen. Charles de Haas van Gemeentebelangen SBW sprak dit met klem tegen. De felle woordenstrijd die volgde maakte in elk geval duidelijk dat nog een zeer grote afstand is tussen beiden partijen. Van een fusie zal het voorlopig niet komen. Voor de kiezer die de vraag stelde een onbegrijpelijke situatie.
Het volgende debat is op 18 februari in het Wilhelmina gebouw in Beilen en op 24 februari in Smilde.
noot:
1)Er zijn 2 gemeentebelangen partijen: Gemeentebelangen en Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork.
2)Indien bij een van de punten een partij reactie ontbreekt, heeft de lijsttrekker niet [duidelijk] gereageerd of deelgenomen aan dit discussiepunt.