Vandaag tourde de GroenLinks bus met 2e kamerfractieleden, bestuur en zelfs vertegenwoordiging van het Europees Parlement door Drenthe. Een uitermate geslaagde dag waar de Drentse leden hun Drenthe onder de aandacht brachten bij de GroenLinks vertegenwoordigers.
Van hoogwaardige technologie bij de Hogeschool Stenden tot en met de mooiste natte natuurgebieden toerde de vertegenwoordiging eerst door Drenthe. Ook werd door Jolande Sap een groen lintje uitgereikt in Hoogeveen. Na de toer volgde het debat in Meppel. Omdat zowel Tofik Dibi als Jolande Sap aanwezig waren, mochten zij nog heel kort hun kandidatuur als lijsttrekker onder de aandacht brengen. Daarna volgde discussies afgewisseld door de huisband over verschillende onderwerpen.
Judith Sargentini, ons Europees parlementslid en fractievoorzitter mocht het belang van Europa onderstrepen. Met de zaal werd kort gediscussieerd of Europa als thema voor de verkiezingen nu wel of niet gunstig is. Na enige voor en tegens kon wel de conclusie getrokken worden dat GroenLinks het zelf in de hand heeft. Europa overbrengen aan de burger is momenteel zeer moeilijk, maar het geloof in je idealen en het laten zien van resultaten blijft de beste benadering.
Met een van de managers van AVeBe werd gedebatteerd over hun groen initiatieven op het gebied van groen gas. AVB gaf aan dat initiatieven vooral privaat zijn en dat ook moeten blijven maar dat de Overheid een belangrijke rol speelt bij het verwezenlijken hiervan. De kosten van nieuwe technologien is vaak erg hoog en niet altijd door een bedrijf alleen op te brengen. Liesbeth van Tongeren wees erop dat GroenLinks er voor kiest om de vervuilende fossiele oplossingen te belasten en de schone toekomstbestendige oplossingen zoals van AVB wilt steunen.
Met Gabriele van Dinteren en een vertegenwoordiger van het Drents landschap werd de discussie gevoerd over het belang van de natuur in Drenthe. En waarom de Ecologische Hoofdstructuur zo belangrijk is. De drentse economie is sterk afhankelijk van de natuur. Het is tenslotte de vakantieprovincie van Nederland. Het wegbezuinigen van investeringen in de natuur is niet alleen schadelijk voor de relatie tussen Overheid en private partijen die rekenen op de Overheid ook op lange termijn, maar is natuurlijk ook slecht is omdat juist de natuur de kernwaarde is van Drenthe.
Met Willie Oldengarm, Linda Voortman en Bianca Mars werd de concrete casus van de verloskunde besproken. GroenLinks Meppel strijd al maanden keihard om de spoedeisende verloskunde in Meppel te behouden. Het is verbijsterend hoe grote zorgverzekeraars wikken en beschikken over gezondheidsverlening in de regio zonder goed overleg en zonder voldoende rekening te houden met de consequenties hiervan. Als Meppel wegvalt is Zwolle de dichtsbijzijnde oplossing.
Met Hans Kuipers en OV vertegenwoordiger werd gedebatteerd over het Openbaar vervoer in de regio. Ineke van Gent schoof aan en legde nogmaals uit dat de belasting van woon-werk verkeer in het Lenteakkoord, een moeilijk en zwaar compromis was. GroenLinks heeft meerdere keren op het punt gestaan om terug te treden. Alleen dankzij vergaande toezeggingen op duurzame punten en zaken als de woningmarkt, heeft GroenLinks uiteindelijk ingestemd. Hans Kuipers gaf aan dat er zeker een tekort is op de begroting van het Ov in Drenthe, maar dat veel mensen in Drenthe nog altijd afhankelijk zijn van het Openbaar Vervoer. Het gaat dus om meer dan alleen kosten. Openbaar Vervoer heeft ook een maatschappelijke functie.
GroenLinks Midden-Drenthe wil graag Jolande Sap, Ineke van Gent, Tofik Dibi, Liesbeth van Tongeren, Linda Voortman, Magreet de Boer, Heleen van Weening, Niels van de Berge, Magreet de Boer bedanken voor hun bezoek aan Drenthe. Het was prachtig weer en een geslaagde dag. Hopelijk kunnen we de fractie weer snel terug verwachten om nog meer van al t moois van Drenthe te zien.