Op de bijeenkomst, een initiatief van GroenLinks en Partij van de Arbeid, in dorpshuis De Dorpshoeve te Hijken werden aan de ruim vijftig aanwezigen heel verschillende toekomstperspectieven geschetst. Bijzonder was de indringende presentatie van Meino Smit, boer in Paterswolde en gepromoveerd op duurzame landbouw, over de drastische koerswijziging van de landbouw en van andere sectoren die onontkoombaar is. ‘Voor een echt duurzame landbouw is een complete systeemwijziging nodig en laten we stoppen met schijnoplossingen zoals de stikstofaanpak’ aldus Meino Smit.  

 

Meino Smit, boer in Paterswolde en gepromoveerd op "Naar een duurzame landbouw in 2040"

Meino Smit

Oplossing voor de PAS-melders

De tweede spreker, Jacob Nijhoff (voorzitter LTO Midden-Drenthe) toonde de sterke onderlinge samenhang van de bedrijven door toelevering van (rest)producten. De LTO zet in op draagvlak in de samenleving, goed eten produceren en meewerken aan vermindering van het stikstof probleem onder voorwaarde van een oplossing voor de PAS-melders (bedrijven waarvan de stikstof-vergunning ongeldig is verklaard). Zijn zorgen zijn de betaalbaarheid van voedsel in de toekomst. Als derde spreker vertelde Jan Grotenhuis over de achteruitgang van de vogelstand die hij de afgelopen dertig jaar als vogelaar waarnam op het Scharreveld. Ook constateerde hij dat de laatste jaren de naastgelegen bollenvelden al in het voorjaar worden beregend en ’s zomers de vennen compleet droog vallen. Jan hoopt op meer natuur in het boerenland.

Jacob Nijhoff (LTO)

Dialoog in gebiedsgerichte aanpak

Spreker Jan Bos, akkerbouwer bekende: ‘De problemen worden aan de keukentafel besproken en dat levert spanningen op. De sector is er een van de lange termijn en vraagt dus ook een langetermijnperspectief.’ Tot slot kregen twee Drentse parlementariërs Henk Nijmeijer (GroenLinks) en Rudolf Bosch (PvdA) het woord. Voor de aanpak van stikstof, verdroging en biodiversiteit willen zij de dialoog aangaan in een gebiedsgerichte aanpak. Een noodzakelijk instrumentarium hierbij is een zogenaamde ‘grondpot’, een voorraad opgekochte landbouwgrond waarmee het proces van ruiling van grond kan starten.

Jan Bos

Gesprekken met boeren faciliteren

Na een boeiende discussie met de zaal over onder meer de enorme regelgeving die de landbouwbedrijven worden opgelegd werden de bestuurders bevraagd over hun inzet voor een gezamenlijk perspectief. Wethouder Rico Schans (Gemeentebelangen BBBondgenoot) zegde toe de gesprekken met de boeren te faciliteren. Rudolf Bosch wil duidelijke keuzes maken in de provinciale Omgevingsvisie. ‘Niet alles kan overal.’ Laura Bromet (GroenLinks Tweede Kamer) beaamde dat de landbouw het goed gedaan heeft en dat er nog veel moet gebeuren. Met de PvdA stellen zij een landbouwvisie op die komend voorjaar uitkomt.

Ter afsluiting sprak voorzitter Herman Brink (GroenLinks) de verwachting uit dat met deze bijeenkomst een gesprek in gang is gezet waarin politiek, landbouw en natuur in Midden-Drenthe bereid zijn naar elkaar te willen luisteren.

Gesprek met boeren
PvdA&GroenLinks
Op initiatief van PvdA en GroenLinks