Op donderdag 16 november zal Professor dr. J. Brouwer (verbonden aan de RUG en directeur van “The Centre for Pulic Order and Safety”) de Nederlandse terrorismewetgeving toelichten.

De invoering van de WiV ook wel bekend als sleepwet, vormt volgens vele belangenorganisaties een ernstige inbreuk op de grondwettelijke privacy rechten van burgers. Organisaties als Amnesty International maar ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten steunen het referendum over de Sleepwet. Het referendum over de sleepwet wordt gehouden op 21 maart 2018 gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen.

De wetgeving is op meerdere punten te vergaand als het gaat om verzamelen van data. Het zogeheten slepen van informatie ook van burgers die totaal niet tot de doelgroep behoren, maar ook het toezicht op de inlichtingendiensten is slecht geregeld. De toezichthouder is niet onafhankelijk. Daarnaast wordt irrelevante informatie te lang opgeslagen en kan zonder goed toezicht informatie gedeeld worden met buitenlandse mogendheden. Ook het toezicht hierop is volstrekt onvoldoende. U als ontwetende en onschuldige burger kan met de negatieve effecten hiervan geconfronteerd worden.

Samengevat:

  • Er mag een zogenaamd “sleepnet” worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers. Zo mag een hele wijk afgeluisterd worden wanneer er een verdacht persoon in woont.
  • Alle geautomatiseerde apparaten mogen gehackt worden. Denk bijvoorbeeld aan uw telefoon, computer of smart-tv.
  • Er mag een geheime DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen.
  • Verzamelde data mag met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, ook zonder deze eerst geanalyseerd te hebben.

Instanties als de Raad van State, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en verscheidene wetenschappers hebben al hun zorgen geuit over deze wet. De adviezen en zorgen van de Raad van State en de wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid zijn door het kabinet Rutte II genegeerd.