De Drentse ondergrond vervult diverse functies zoals het leveren van grondwater, olie, gas, aardwarmte en zand, het herbergen van aardkundige, archeologische en cultuurhistorische waarden en het opslaan van energie in bijvoorbeeld de vorm van aardgas en warmte en koude. De verwachting is dat de exploitatie van de ondergrond gericht op energie- en opslag doeleinden, waaronder wellicht ook de opslag van CO2, in de komende tijd aanzienlijk zal toenemen. In de ontwerp-Structuurvisie ondergrond worden keuzes ten aanzien van het gewenste gebruik van de diepe ondergrond gemaakt. De ontwerp-Structuurvisie ondergrond is een uitwerking van het door provinciale staten vastgestelde omgevingsbeleid.

Provincie Drenthe heeft specifiek in haar klimaat en energiebeleidsprogramma Bodemenergie en CO2-opslag als speerpunt opgenomen. Dit omdat de eigenschappen van de Drentse bodem het mogelijk maken deze te gebruiken als energiebron, buffer van energie en opslagplaats van broeikasgassen.

Met deze stellingname opent de provincie de mogelijkheid om CO2 opslag in de Drentse bodem te realiseren. Hiermee loopt zij vooruit op eventuele nationale besluitvorming. Vanuit de nationale overheid kan middels een aanwijzing, specifieke plekken aangewezen worden voor opslag. De Overheid heeft in haar eigen stukken al aangegeven dat de bodem van Drenthe in aanmerking komt voor CO2 opslag. Daarmee loopt de Overheid wel vooruit op de discussie.

In Barendrecht waar de eerste proefopslag zou plaatsvinden,was het verzet tegen ondergrondse opslag breed en sterk. De opslag al daar is voorlopig gepauzeerd. Neemt niet weg dat het beleid van de overheid er nog altijd op gericht is om CO2 opslag te realiseren.

Bij het bezwaar maken op de provinciale stukken, kan men op zich niet bezwaar maken tegen dat voornemen. Wel kan men de o.a. de veiligheid en realiseerbaarheid van ondergrondse opslag ter discussie stellen. Bij gebleken ongeschiktheid wordt daarmee ook het voornemen van de Overheid tot opslag ernstig beperkt.

De volledige rapportage kunt u raadplegen op http://www.provincie.drenthe.nl/thema/bodem/
bodembescherming/diepe_ondergrond/
.

De officiële termijn van zes weken voor het indienen van schriftelijke zienswijzen begint op 2 augustus 2010 en verstrijkt op maandag 13 september 2010. Schriftelijke zienswijzen die vóór die tijd worden ingediend zullen echter  wel worden meegenomen.

Informatie betreffende bezwaar vindt U in bijgevoegde PDf file.