Beleidsnota Reintegratie 12-04-2016 - commissie vergadering Zorg en Welzijn.
reintegratie is (net)werken. Is dit zo? Betekent het hebben van werk voor iedereen dat je dan pas geïntegreerd bent in de maatschappij?
Visie:
Anno 2016 is immers vast werk al langere tijd niet meer vanzelfsprekend.
automatisering, digitalisering, globalisering, hebben immers veel arbeidsplaatsen verdrongen en dit zal de komende jaren echt wel gaan toenemen. Dat vraagt om een andere visie op werk! En een andere visie op (re) integratie in de maatschappij. Dat is de reden dat GroenLinks anno 2016 naar 2020 kiest voor een andere benaming van deze nota, n.l ; beleidsnota (re) integratie in de maatschappij!
Het hebben van een betaalde arbeidsplaats kan hierin een belangrijke rol spelen. De gemeente heeft hierin een belangrijke taak en verantwoordelijkheid vanuit de nieuwe participatiewet. De speerpunten in de nota omschreven zoals goede samenwerking met bedrijven, voorkomen en bestrijden van jeugdwerkeloosheid en extra inzet op mensen met een arbeidsbeperking kan mijn fractie ondersteunen.
Evenals het regelen van afspraakbanen, beschut werk regelen, z.n. extra individuele ondersteuning naar passend vrijwilligerswerk en bemiddeling bij 50 plussers. Een uitgebreid ondersteuningsaanbod tot toeleiding naar werk of vrijwilligerswerk is in deze nota goed en duidelijk omschreven.
Dwang?
Het moeten leveren van een tegenprestatie bij een bijstandsuitkering kan waardevol en zingevend zijn voor betrokkenen. Als nu echter blijkt dat maatwerk hierbij geen meerwaarde kan opleveren en als dwang tot tegenprestatie het welzijn van onze inwoners gaat aantasten, dan vindt GroenLinks dat er ruimte moet zijn voor een passende benadering. Te denken aan b.v. alleenstaande ouders in actiepunt 16/17
in de nota omschreven. Mijn fractie kan zich niet vinden in dit standpunt en bovendien geldt hierbij een onvoldoende financiële prikkel. Een 20 urig dienstverband biedt geen perspectief om boven een bijstandsuitkering uit te komen.
Dan vindt GroenLinks dat er respect moet zijn voor inwoners die zich goed kunnen redden ondanks hun lage bijstandbudget en hierbij geen hulpvraag hebben
Uitstroompremie na (onbetaald) re-integratie traject?
Fractie GroenLinks benadrukt dat deze uitstroompremie na 6 maanden re-integreren met behoud van uitkering weinig effectief zal zijn. Ook dit geeft geen extra financiële prikkel. Meer effect bereik je met een directe beloning. Bovendien zijn reiskosten regelmatig voor betrokkenen ook al een extra kostenpost.
Samenvattend het pleidooi van GroenLinks
GroenLinks kiest voor een Nota; (re) Integratie in de Maatschappij
- Het hebben van een betaalde baan kan hierbij helpen
- De werkgelegenheid kan hierin niet meer voorzien voor iedereen!
- De gemeente heeft een stimulerende en ondersteunende rol
- Een tegenprestatie onder dwang mag niet ten koste gaan van het welzijn van individuele betrokkenen.