De GroenLinkskraam op de kerstmarkt in Beilen kon rekenen op veel belangstelling van de marktbezoekers. Het thema ‘Voorkom voedselverspilling’ bleek veel mensen aan te spreken.
Ze uitten hun zorg over het zomaar weggooien van kostbaar voedsel en over de extra milieubelasting hiervan door verkwisting van energie, arbeid en grondstoffen. De prijsvraag voor de beste tip ‘Hoe voorkom jij voedselverspilling’ leverde 49 inzendingen op. De jury, bestaande uit Liesbeth Visscher en Elzelien van Duijn koos hieruit de zes meest originele suggesties. De eerste prijs met stip was voor de inzending met een samenhangend lijstje van wel vijf punten. De tip van de ‘doggybag’ haalde nummer vier omdat veel mensen het principe wel kennen, maar ze durven er vaak niet om te vragen.
1e prijs, een kookboek ‘Lekker koken met restjes’ van Daisy Scholte, ging naar Femmy Fokkens uit Beilen voor de tips:
- koop producten van eigen bodem, het hoeft er niet perfect uit te zien! (voedsel van ver is te lang onderweg).
- niet letten op houdbaarheidsdatum.
- niet teveel kopen.
- eerst aangebroken spullen opmaken.
- van restjes nieuw gerecht maken / in de diepvries doen.
2e prijs, een kerststuk, gemaakt door Liesbeth Visser, ging naar Irene Stam uit Bovensmilde voor de tips:
- niet te veel inkopen.
- producten kopen waarvan de uiterste verkoopdatum al is verstreken, dat scheelt ook nog weer in de portemonnee.
3e prijs, een mandje met biologische streekproducten, ging naar Mahbuba Boer- Ameling uit Beilen voor de tip ‘Als je te veel hebt gekookt nodig je gewoon je buren uit, ze lusten het wel’!
4e prijs, een kerststuk, gemaakt door Liesbeth Visser, ging naar Jan Oldenkamp uit Beilen voor zijn tip ‘‘doggybag’ vragen bij het restaurant’.
5e prijs, een ingelijste natuurfoto (Bé van der Veen), ging naar Allert Bijsterveld voor de tips:
- minder kopen, meer weggeven.
- meer ‘bio’, minder commercieel.
6e prijs, een ingelijste natuurfoto (Bé van der Veen), ging naar Dianne Zijnge uit Beilen voor de tips:
- koelkast en voorraadkast eerst leegmaken en er leuke en lekkere gerechten van maken.
- koop niet teveel!
- gebruik geen wegwerp (verpakkings-) materiaal, goed opletten.
De winnaars waren erg verrast en blij met hun prijs.