Het is een tijdje stil geweest omtrent ondergrondse opslag van kernafval, maar intern gaat Minister Kamp [VVD] rustig door met de voorbereidingen. Een recent afgerond onderzoek van TNO is de volgende stap.
In opdracht van COVRA heeft TNO onderzocht of de bodem in T Noorden [Drenthe-Groningen-Friesland] geschikt is voor ondergrondse opslag van kernafval.
Als het gaat om directe ondergrondse opslag is de grond van Groningen en Drenthe niet geschikt volgens TNO door de aanwezigheid van klei en de vele aardbevingen [gaswinning] De verticale boringen voor gas, olie en zout waardoor water snel doorspijpelt, maakt de grond onder Groningen en Drenthe minder geschikt.
Toch is daarmee de kous niet af voor de Noordelijke provincies. Minister Kamp [vvd] overweegt nog steeds serieus om het kernafval op te slaan in zoutkoepels. Bizar, want gelijke projecten in Duitsland zijn op een complete nachtmerrie uitgelopen. Er zijn acht zoutkoepels die op de nominatie staan: Pieterburen, Onstwedde, ZuidWending, Winschoten, Schoonloo, Drouwen, Gasselte en het friese Ternaard.
Directe opslag in de grond wordt wel aanbevolen voor Oost- Brabant, Noord-Limburg, onder de Veluwe[sic], t zuidelijk deel van Friesland en de Noordoostpolder.
Volgend jaar moet Kamp uitsluitsel geven hoe en wanneer hij de definitieve berging van het kernafval gaat oplossen. Ook al zal het definitieve besluit nog op zich laten wachten, is het nu van het grootste belang dat de Noordelijke Provincies massaal bezwaar aantekenen tegen deze gang van zaken. Zodirect zijn we vastgeklonken aan het besluit van Kamp dat door Europa afgedwongen gaat worden.
Kernafval hoort niet onder de grond. De risico's zijn immens. Vele ondergrondse opslaglocaties wereldwijd, vertonen ernstige lekkages en besmetten de ondergrond met uiteindelijk het risico van besmet drinkwater.
Bron: DvhN 11072014