Op 22 april was er een Algemeen Overleg (AO) van de Tweede Kamer Commissie Verkeer en Waterstaat met Minister Eurlings. Op de agenda stond o.m. de Schipholtrein. De NS is van plan om met de nieuwe dienstregeling 2010 deze intercitytrein niet meer in Beilen, Hoogeveen en Meppel te laten stoppen. Er is stevig actie tegen gevoerd.
Zo’n 25 personen reisden op 22/4 gezamenlijk af naar Den Haag om het AO op de publieke tribune te volgen.
Aan de voorzitter van de KamerCie werd, voorafgaand aan het AO, 16.000 handtekeningen overhandigd die adhesiebetuigers instuurden. Petities werden aan kamerleden aangeboden door wethouder Bolhuis (gemeente MiddenDrenthe), wethouder Bargeman (Hoogeveen) en burgemeester Westmaas van Meppel. Allen pleitten voor behoud van de Schipholtrein.
Tijdens het overleg bleek dat alle Kamerfracties vonden dat de Schipholtrein in 1 of meerdere plaatsen zou moeten stoppen. Zij stelden daarover veel vragen.
Minister Eurlings – trouwens ook de kamerleden – sprak zijn waardering uit voor zoveel aanwezigen uit Drenthe: dit onderwerp leeft daar zichtbaar.
Hij had recent een brief van de NS ontvangen waarin de NS stelde
- dat zij aan een prestatienorm zijn gebonden;
- dat wijziging in de voorgenomen dienstregeling 2010 (dus vaker stoppen) een behoorlijk aantal minder reizigers zou opleveren, reistijdverlies zou betekenen en hogere kosten met zich mee zou brengen.
Blijkbaar vond de minister de cijfermatige onderbouwing van deze NS-brief nogal twijfelachtig. Hij kondigde aan om daarnaar een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren.
In antwoord op de vragen van kamerleden stelde Eurling dat hij tegelijkertijd laat onderzoeken wat de mogelijkheid van halteren van de Schipholtrein op de diverse stations voor effect zal hebben. Ook de variant die GroenLinks voorstelde - een intercity stopt in Haren en Hoogeveen de andere in Beilen en Meppel – wordt onderzocht.
Eind mei moet het onderzoek afgerond zijn en voor het zomerreces van de Kamer komt er weer een AO. Eurlings wil dan een beslissing nemen of hij, en zo ja met welk voorstel hij met de NS gaat praten.
De indruk die dit AO op de Drentse delegatie achterliet was positief. Wij kregen de indruk dat er serieus naar een oplossing wordt toegewerkt. Eind mei zien we verder en zijn we weer in Den Haag.
Henk van der Leest
Voorzitter GrLi afd. Midden Drenthe
Tel.: 06-24255605