Het landelijk Kernenergie Archief, LAKA, heeft de partijprogramma's doorgelicht om vast te stellen hoe de verschillende partijen over kernenergie denken. Wie geen kernafval wil in de achtertuin van Drenthe, mag dit stuk zeker niet missen. Weet op wie U stemt op 9 Juni. Houd Drenthe kernafval vrij!
GroenLinks: De kerncentrale in Borssele wordt gesloten. Er komen geen nieuwe kerncentrales voor energieopwekking.
De ChristenUnie wil geen nieuwe kerncentrales, zolang er geen duurzame en betrouwbare oplossing is gevonden voor de problemen van veiligheid en afval.
D66: Vanwege problemen met nucleair afval, de zeer lange bouwduur (meer dan 15 jaar), de hoge base-load, eindige uraniumvoorraden en het verdringen van duurzame energie, is kernenergie geen goede transitiebrandstof.
SP: Kolen-, olie- en kerncentrales moeten worden vervangen door zonne-, wind- en andere duurzame energie. Er komt een ruimere subsidie voor zonnepanelen.
CDA: Juist uit het oogpunt van de betaalbaarheid en de voorzieningszekerheid, en ook vanwege het ontbreken van CO2-uitstoot, blijft kernenergie nodig in Nederland.
De PVV kiest voor kernenergie. De derde en vierde generatie kerncentrales zorgen bij uitstek voor veilige en constante energie. Kerncentrales kennen hoge opstartkosten maar zijn snel rendabel te krijgen.
SGP: Zolang schone energiebronnen niet toereikend zijn, is de benutting van kernenergie, bijvoorbeeld door middel van een nieuwe kerncentrale bij Borssele, en aardgas een aanvaardbare tussenoplossing.
Trots op Nederland is voorstander van de bouw van een kerncentrale.
Tot slot wil de VVD ruimte voor kernenergie, als veilige en schone technologie om energie op te wekken
Het moge duidelijk zijn. Alle rechtse partijen kiezen onverkort voor kernenergie. Voor Drenthe betekent dit dus een kerncentrale in onze achtertuin de Eemshaven en opslag van kernafval in onze grond. Dat vindt GroenLinks onacceptabel. Geen kernafval of CO2 opslag in de drentse bodem. Dus weet op welke partij U stemt op 9 Juni.