GroenLinks wil de leeftijd van de Jeugdzorg ophogen van 18 naar 23 jaar. Ook de opvang van 8 tot 8 uur, de zogenaamde Dagarrangementen, zou van 18 naar 23 jaar moeten. Jongeren van 18-23 jaar moeten ook recht hebben op jeugdzorg. Daarom pleiten wij voor verandering in de wet op de jeugdzorg.
In de grote groep van voortijdig schoolverlaters is er in Drenthe een groep van ongeveer 50 jongeren die moeilijk te bereiken is en met de normale begeleiding onvoldoende.
In de grote groep van voortijdig schoolverlaters is er in Drenthe een groep van ongeveer 50 jongeren die moeilijk te bereiken is en met de normale begeleiding onvoldoende. Het gaat om jongeren die de aansluiting op de maatschappij missen door: problemen met hun woon- en leefsituatie, voortijdige schoolverlating, persoonlijke problemen (o.a financiën) en onvoldoende kansen op de arbeidsmarkt.
Jongeren die in de knel zitten, psycho sociale problemen hebben of zwerfjongeren zijn horen niet in de doelgroep van volwassenen, maar hebben maatschappelijke opvang en begeleiding nodig.
Daarom pleit GroenLinks voor deze jongeren voor een speciale jongerenopvang. Dat kan met of zonder woongelegenheid. In zo’n opvang kunnen jongeren die tussen het wal en het schip dreigen te raken een intensief programma volgen waarin wonen wordt gecombineerd met leren en werken. Ze krijgen nieuwe kansen in een stabiele woonomgeving. Dat is de verantwoordelijkheid van gemeenten, maar ze hebben ook zeker begeleiding nodig en die kan de provincie, lees Jeugdzorg, geven. 80% van de jongeren die zwerven komt uit de jeugdzorg of heeft er mee te maken gehad. Hier ligt dus wel duidelijk een provinciale verantwoordelijkheid.
Er zou in Drenthe een jong volwassenen opvang gestart kunnen worden bv met Promens Care, BJZ en MW, zo maak je voor hen de overgang naar volwassenheid makkelijker.