Jaarverslag 2023

- Samenstelling en vergaderingen fractie

In de eerste maand van 2023 hebben we als fractie afscheid genomen van ons raadslid Rudie Weima. Door een nieuwe baan bij het Rudd moest hij stoppen met het raadswerk. Gelukkig kunnen we nog wel profiteren van zijn ruime ervaring, want hij blijft betrokken als bestuurslid. Het werk in de raad is overgenomen door Henk van der Beek, tevens lid van de commissie Ruimte en Groen. Verder bestaat onze fractie uit Liesbeth Visser, commissie Zorg en Welzijn, en Koosje Dedden, commissie Algemeen Bestuur. Ook worden we ondersteund door Bé van der Veen (media) en Bouke Oudega (adviseur).

We vergaderen 1 keer per maand samen met de fractie van de PvdA, als voorbereiding voor de commissies en 1 keer per maand met onze eigen fractie, met een aanvulling vanuit het bestuur, als voorbereiding op de raadsvergadering.

De samenwerking met de PvdA speelt ook nadrukkelijk door in een gezamenlijke keuze voor de coalitie en het samen op trekken met een wethouder. In de loop van het jaar hebben we hierbij afscheid genomen van de wethouder Denis Bouwman. In goed overleg hebben we gelukkig snel een vervanging gevonden. Unaniem is Rieja Raven door de benoemd.

- Speerpunten vanuit de fractie

Met 1 raadslid en 2 commissieleden zijn we natuurlijk maar een kleine speler in het politieke speelveld in Midden-Drenthe. Door de deelname in de coalitie is onze inbreng duidelijk aanwezig. Ook hebben we geprobeerd om ons met name te richten op een aantal speerpunten. In dit jaarverslag willen we deze met name benoemen.

Het gaat hierbij om:

a. Monitoren wat er met de toezeggingen in de Raad worden gedaan: worden ze nagekomen?
b. Bollenteelt: gezondheid (voorzorgsbeginsel), water (gecertificeerd), groene omgeving.
c. Toekomstplannen Integraal Zorgakkoord
d. Uitwerking Fietsplan
e. Regenbooggemeente.
f. Vergaderingen zoveel mogelijk combineren, dus voorafgaand aan andere al ingeplande overleggen
g. Indien GL en PvdA bij agendapunten vrijwel dezelfde visie/opmerkingen hebben: afspreken wie wat inbrengt.

In de commissies en de raad hebben we hier geprobeerd handen en voeten aan te geven. Dit kwam o.a. naar voren bij de volgende onderwerpen:

- Het collega heeft een motie (als GL samen ingediend met Gemeente Belangen BBB) overgenomen om de biodiversiteit in onze gemeente te Jaarverslag Fractie GL 2023 2 vergroten. Begin 2024 zal het college aangeven hoe dit is gedaan en de komende tijd verder wordt opgepakt.

- Aandacht vragen voor een gezonde leefomgeving. De toename van overgewicht bij zowel kinderen als volwassenen neemt schrikbarend toe. De impact is groot op het welzijn van inwoners en toekomstige zorg kosten. We vroegen hier extra aandacht voor in 2 moties.
Meer Gezonde (gecertificeerde)scholen en supermarkten in Midden-Drenthe. Dit willen we terug vertaald zien in de herijkte nota Gezond Bewegen en Leefstijl.
Ook pleiten we voor een gezonder aanbod vanuit de gemeentelijke kantine. Inmiddels is een werkgroep Duurzaamheid en Klimaat vanuit het raadsprogramma aan de slag gegaan met o.a. voedsel. Deze werkgroep bestaat uit raadsleden, ambtenaren en een wethouder.
Ook zijn we voorstander van een actieve aanpak bij alcoholpreventie. Ouders spelen hierbij een belangrijke rol. Jongeren hebben meer ontmoetingsplekken, waar geen alcohol wordt gebruikt. Welzijnswerkers en huisartsen maken alcoholgebruik bij volwassenen bespreekbaar. Het voortgezet onderwijs kan voorlichting hierover goed oppakken.
Verder hebben we onze zorgen geuit rond vervuild grondwater bij de Suermondsweg in Smilde en over de negatieve impact van bollenteelt in onze gemeente.
Ook heeft het ETP-terrein Wijster de nodige aandacht gehad. Met 1 meldpunt kan er adequater worden gehandeld op de klachten. Ook kwam er extra uitbreiding voor de geurmonitoring. We hebben vragen gesteld over overlast van een festival bij Elp. We vragen ons af of dergelijke festivals wel bij natuurgebieden moeten plaats vinden met risico’s voor de flora en fauna.

- We hebben onze waardering uitgesproken over het fietsplan. Het heeft wel lang geduurd, maar nu ligt er een goed plan met de fiets op 1. We zullen de verdere uitvoering blijven volgen. Met name het terugdringen van de snelheid van auto’s is voor de veiligheid van fietsers en voetgangers een belangrijk uitgangspunt. Ook hebben we aandacht gevraagd voor voorrang voor fietsers op de rotonde binnen de bebouwde kom.

- Bij de algemene beschouwingen over de begroting hebben we aandacht gevraagd voor verdere stappen als regenbooggemeente. In de komende tijd zal er een werkgroep komen die met suggesties komt.

- De samenwerking met de fractie van de PvdA is in 2023 verder opgepakt. We hebben elkaar in dit jaar meer kunnen vinden. Het zoeken naar een nieuwe wethouder is hierbij een goed voorbeeld. Ook hebben we samen campagne gevoerd voor de 2e Kamerverkiezing. En hebben ons gezamenlijk gepresenteerd op de kerstmarkt in Beilen.

- Verder hebben we herhaaldelijk aandacht gevraagd voor het thema armoede. Hierbij gaat het om energie-armoede(de hoge rekeningen niet kunnen betalen) als de bekostiging voor isolatie maatregelingen. Er zijn op dit gebied al goede gemeentelijke initiatieven, zoals de energie coach en het flitsteam, die adviseren bij inwoners thuis. Dit zijn acties vanuit de gemeente die we van harte steunen.

- Speerpunten voor 2024
- Actief meedoen aan de opbouw van een duurzaam voedselplatvorm.
- Actief beleid Klimaatadaptatie inwoners, gemeente geeft goed voorbeeld.
- Bevorderen van betaalbare woningbouw in onze gemeente.
- Verbeteren van de natuur.
- Verdere stappen zetten als regenbooggemeente.

Januari 2024,

Liesbeth Visser
Koosje Dedden
Henk van der Beek.