Groen Links heeft in de raadsvergadering van december een initiatief voorstel gedaan om te voorkomen dat Essent gaat participeren in een tweede kerncentrale in de Eemshaven. Dit initiatief voorstel is door de gemeenteraad aangenomen dit betekent dat de gemeente Midden-Drenthe als aandeelhouder van Essent dit geluid in de komende aandeelhoudersvergadering zal laten horen. De gemeente Midden-Drenthe is aandeelhouder van Essent, en kan invloed uitoefenen op de besluitvorming van Essent.

De gemeenteraad heeft het volgende besloten:
1 De gemeente Midden-Drenthe besluit als aandeelhouder van Essent, de deelname van Essent in een tweede kerncentrale af te keuren.
2 Deze afkeuring van deelname aan een tweede kerncentrale wordt schriftelijk aan de directie van Essent gemeld.
3 Op de eerst volgende aandeelhoudersvergadering van de Essent zal dit afkeurende standpunt van Midden-Drenthe door het vertegenwoordigende collegelid naar voren worden gebracht.

GroenLinks heeft dit voorstel gedaan omdat er sprake van is dat o.a. Essent wenst deel te nemen aan een tweede kerncentrale. Radioactieve afval van kerncentrales kan niet vernietigd worden, maar moet door natuurlijk verval verdwijnen. Een proces dat duizenden jaren kan duren.
Wij laten de toekomstige generaties voor een probleem opdraaien dat door ons veroorzaakt wordt,
Dit is onacceptabel te vinden en daarom keuren we het beleid van Essent om deel te nemen aan een tweede kerncentrale af.

Toelichting

Staatssecretaris R. van Geel van Milieu wil de mogelijkheid van een tweede kerncentrale in Nederland openhouden Als mogelijke locatie wordt gedacht aan de Eemshaven. Essent heeft hiervoor belangstelling getoond en wil deelnemen aan de bouw van deze kerncentrale. Essent nu is al groot aandeelhouder is van de kerncentrale in Borssele.

DE kosten voor het opbouwen of ontmantelen van een kerncentrale brengen extreem hoge kosten met zich mee. Kernenergie is dus geen goedkope energie. Daarnaast en dat is nog belangrijker, ontstaat het probleem van het radioactieve afval. Dit afval kan niet vernietigd worden, maar moet door natuurlijk verval verdwijnen. Een proces dat duizenden jaren kan duren. Er is nog altijd geen oplossing gevonden voor zowel het veilig vervoeren als opslaan van dit levensgevaarlijke radioactieve afval.