Midden-Drenthe is een prachtige groene gemeente met veel rust en ruimte waar bewoners en toeristen elke dag van genieten. De natuur in onze gemeente moet worden behouden en zo veel mogelijk aansluiten bij de natuur over de gemeentegrens. Een actief beleid is noodzakelijk voor behoud en versterking van natuur- en landschappelijk waardevolle gebieden. De gemeente heeft een voorbeeld functie als het gaat om zorgvuldig met onze leefomgeving om te gaan.
2.1 Groenvoorzieningen en natuur
Een goede inrichting van het landelijk gebied draagt bij aan een vitale leefomgeving, minder milieudruk en het behoud van de open ruimte. Het ruimtegebruik van wonen en werken kan effectiever, en met behoud van groen. Het is daarom van belang dat natuurgebieden en landschapselementen planologisch en beleidsmatig beschermd worden tegen aantasting en verstoring.
Het ecologisch groenbeheer kan worden uitgebreid, in het bijzonder bij het beheer van bermen en plantsoenen. De gemeente maakt werk van een goede landschappelijke inpassing van bebouwing, zoals mestsilo’s, in het buitengebied.
Het recreatieve gebruik van natuurgebieden wordt gereguleerd door zorgvuldig na te gaan waar de aanleg van toeristische wandel-, fiets- en ruiterpaden wordt gerealiseerd. Voldoende rustgebieden moeten gewaarborgd blijven. In verband met de ingrijpende hinder voor nachtdieren wordt lichtvervuiling tegengegaan. Noodzakelijke verlichting wordt aangepast om spreidingslicht tegen te gaan.
-
Groenlinks ondersteunt de duurzame energiecollectieven
2.2 Milieuzorg.
Bij gebouwenbeheer en bij werkzaamheden maakt de gemeente verantwoorde milieukeuzes. Met een intern
milieuzorgsysteem fungeert de gemeente als een milieuverantwoord bedrijf, opdrachtgever en aanbieder. De gemeente is ook verantwoordelijk voor de milieuzorg van bewoners en bedrijven. Daartoe heeft de gemeente een actueel milieubeleidsplan om sturing te geven. Het plan kent een duidelijke prioritering, formulering en monitoring van het beleid en inbedding in andere relevante beleidsterreinen van de gemeente.
De gemeente stimuleert de toepassing van duurzame energie en neemt een leidende rol. Er dient een energiebeleidsplan opgesteld te worden met als doelstelling in 2025 energieneutraal te zijn.
De gemeente geeft bedrijfsleven, instellingen en particulieren goede voorlichting over de mogelijkheden om energie te besparen. De gemeente stimuleert de milieuzorg van bedrijven door bij vergunningverlening en bedrijfsbezoeken aandacht te besteden aan het verminderen van energiegebruik, (drink)water en grondstoffengebruik, het verkleinen van de afvalstromen en het terugdringen van het autogebruik voor bedrijf - en woon-werkverkeer.
2.3 Afval
Illegale stort van afval in natuurgebieden wordt een steeds groter probleem. De gemeente heeft een belangrijke taak om dit tegen te gaan. Zo dient de gemeente te zorgen voor voldoende inzamelpunten waar zowel glas, papier, plastic, textiel en blik gratis gedeponeerd kunnen worden. Klein gevaarlijk afval wordt vaker huis-aan-huis opgehaald. Particuliere initiatieven om oud papier en kleding op te halen worden meer gestimuleerd. GroenLinks wil dat ons afval op de meest duurzame manier wordt verwerkt, ook als dat iets meer kost. In dit geval is goedkoop duurkoop voor komende generaties
-
Inrichten van voldoende afvalverzamelpunten.
-
Opheffen van limieten bij inleveren van afval door burgers.
-
Afval wordt gezien als samenstel aan grondstoffen.
-
De gemeente zoekt naar mogelijkheden de uitgangspunten van Cradle to Cradle actief te ondersteunen en toe te passen door bedrijven
2.4 Dierenwelzijn
De drang naar economische groei heeft in de afgelopen decennia het dierenwelzijn steeds verder in de knel gebracht. Megastallen met slachtdieren leven in onwaardige omstandigheden. Experimenten waarbij veel leed wordt toegebracht aan het dier. Maar ook op individueel niveau is er nog veel dierenleed. Paarden die mishandeld worden, honden en katten die worden verwaarloosd.
De gemeente kan ook op lokaal niveau veel doen om dierenleed te voorkomen. Daartoe dient er een duidelijk dierenwelzijnsbeleid worden opgesteld. Daarin wordt minstens opgenomen het belang van een dierenambulance, opvangcentra en er wordt een verantwoordelijk wethouder aangewezen.
Ook bij vestigingsbeleid van dierenhoudende bedrijven toetst de gemeente bij de vergunning of er voldoende waarborgen zijn voor het dierenwelzijn. Bij beheer van groen en buitengebieden staat het welzijn en het belang van dieren centraal. Dit kan bijvoorbeeld door minder frequent te maaien. Verder dient de gemeente dieronvriendelijke activiteiten binnen haar grenzen tegen te gaan, zoals visrally’s en circussen
-
Opstellen dierenwelzijnsbeleid.
-
Stimuleren diervriendelijke, biologische bedrijvigheid.
-
Diervriendelijk beheer van het openbaar groen en natuurgebieden