Sinds eind januari is er een groep mensen bezig om de vluchtelingen in Oranje meer te betrekken bij het alledaagse leven in Nederland. Ze wonen hier (voorlopig) en dan is het zinvol om ze in contact te brengen met de samenleving.

Henk Timmerman uit Beilen van de Protestantse Gemeente Beilen-Hijken-Hooghalen heeft met nog een paar mensen en met hulp van sociaal ondernemer Famke ten Brinke een project opgestart om een connectie te maken. Daartoe is een zogeheten 'Connection Bridge' opgezet waarbij Nederlanders en vluchtelingen gekoppeld worden om de interactie op gang te brengen.

Dit gebeurd om meer plaatsen in Nederland. Bij New Dutch Connections werken we met ervaringsdeskundigen in het overbruggen van de kloof tussen Nederlanders en Nieuwe Nederlanders. We geloven dat we elkaar nieuwe perspectieven en handvaten kunnen bieden voor het daadwerkelijke slagen van de multiculturele en multireligieuze samenleving en hebben daartoe toegang tot zeer uiteenlopende gemeenschappen. Wij zien onszelf als inspirator, facilitator, aanmoediger, ontwikkelaar en ondersteuner.

http://www.newdutchconnections.nl/wie-we-zijn/

Het is een wisselwerking waarbij de vluchtelingen nadrukkelijk zichzelf nuttig willen maken. Het houdt in dat sinds eind januari elke zaterdag een groep van zo'n twintig tot dertig personen bij elkaar komt in de activiteitenruimte (voormalig restaurant Speelstad) van het azc in Oranje. Daar wordt dan gekeken wie bij elkaar matchen bij welke activiteiten, zoals workshops, uitstapjes, taalmaatjes, maar ook bij iemand thuis gaan koken en vervolgens samen eten. Maar ook kleine ontmoetingen zoals een kop koffie drinken. Henk: 'Het is vooral een kwestie van verbinden. In contact komen. Het is voor, door en met de vluchtelingen. Het is geen kerkelijk initiatief, maar wordt breed gedragen.

We nodigen de inwoners van Midden-Drenthe uit om hier aan mee te doen.' In het begin waren er veel Nederlanders en weinig vluchtelingen, nu is het andersom!?Kom gewoon eens langs op zaterdag in het azc tussen 15.30 en 16.30 uur is zijn suggestie: 'Je kunt iets voor elkaar betekenen. Samen doen.

Je ziet dat je op die momenten in gesprek komt over zaken als culturele verschillen. Wij faciliteren alleen dat mensen samen kunnen komen.' Ook is er wekelijks een “vrouwenkamer’ waar vluchtelingen samenkomen om kleding te herstellen of te naaien.Naaimachines zijn aanwezig en er wordt natuurlijk ook veel gepraat. Elke woensdagmiddag is er een inloop van 14.30 uur tot 16.30 uur in de kassen van Jan Voortman, daar worden spelletjes gedaan, boeken voorgelezen en koffie en thee gedronken. Elk contact is ook daar waardevol. Interesse of wil je vooraf contact; Bouke Oudega Oudega@planet.nl

Het IKP (interkerkelijk platvorm) werkt hiermee samen met het COA. Het is beter wanneer vluchtelingen, die in Nederland worden opgevangen, zo snel mogelijk de taal leren en in contact komen met onze samenleving. Het is ook beter dat de kinderen onderwijs krijgen, volwassenen aan het werk komen of andere activiteiten verrichten die goed zijn voor hen zelf en voor onze samenleving. U kunt hier nu zelf een bijdrage aan leveren. Op het AZC zijn vrijwilligers actief van Vluchtelingenwerk en van de Vrijwilligerscentrale.

Maar er is ook behoefte aan activiteiten, die vooral gericht zijn op (het mogelijk maken van) contacten tussen vluchtelingen en inwoners. En dat kan op zoveel manieren. Het repareren van fietsen, het samen een Nederlandse en een buitenlandse taart bakken, samen naar het Drents Museum voor onder andere de Maya-expositie, samen de Fiets4Daagse rijden, werken aan natuurbehoud, noem maar op.

Famke ten Brinke van ZIVA staat aan de wieg van een nieuwe aanpak waarin een werkgroep van omwonenden en vluchtelingen zelf mensen met elkaar in contact brengt en werkt aan perspectief. Deze werkgroep organiseert hiertoe een wekelijks ontmoetingspunt, waar bewoners van het AZC hun wensen inbrengen en waar mensen uit de wijde omgeving laten weten wat zíj leuk vinden om samen te doen met één of meer vluchtelingen. Spreekt dit u aan en sluit u niet uit dat u daar wel aan mee wilt doen, dan nodigen wij u graag uit om op zaterdagmiddag 26 maart a.s. van 14 – 15 uur een speciaal voor u georganiseerde informatiebijeenkomst bij te wonen. Famke ten Brinke zal de opzet toelichten en daarover met u in gesprek gaan. Mocht het zo zijn dat u direct zegt ‘Laat ik maar eens kijken hoe het werkt’ kunt u vanaf 15.30 uur aanwezig zijn bij het eerder genoemde wekelijkse ontmoetingspunt.

De locatie is het restaurant op het terrein van het AZC, Oranje 8, 9416 TC Oranje. Wanneer u het terrein op rijdt ligt het restaurant links voor u.

Dit initiatief staat natuurlijk open voor iedereen. Dus kent u in uw omgeving mensen, die ook interesse hebben, geef deze uitnodiging gerust aan hen door. Wat wij u vragen is om ons te berichten als u van plan bent naar de informatiebijeenkomst te komen. De ontvangst zal sober zijn, maar wij zorgen voor koffie en thee en als het even kan voor iets lekkers daarbij. Daarom willen wij graag weten op hoeveel mensen we ongeveer kunnen rekenen. Dit initiatief is een goede manier om onze verbondenheid te tonen met de mensen die het geweld in hun land zijn ontvlucht en om mee te helpen hun tijd zo nuttig en aangenaam mogelijk te besteden. En u heeft er zelf ook wat aan. Dit initiatief staat natuurlijk open voor iedereen. Dus kent u in uw omgeving mensen, die ook interesse hebben, geef deze uitnodiging gerust aan hen door. Wat wij u vragen is om ons te berichten als u van plan bent naar de informatiebijeenkomst te komen. De ontvangst zal sober zijn, maar wij zorgen voor koffie en thee en als het even kan voor iets lekkers daarbij. Daarom willen wij graag weten op hoeveel mensen we ongeveer kunnen rekenen. Dit initiatief is een goede manier om onze verbondenheid te tonen met de mensen die het geweld in hun land zijn ontvlucht en om mee te helpen hun tijd zo nuttig en aangenaam mogelijk te besteden. En u heeft er zelf ook wat aan.