GroenLinks bezoekt biologisch kippenbedrijf De Gunnink in Orvelte.

Op zaterdagmorgen stonden Hans Brinke en enkele bestuursleden van LTO Midden Drenthe de GroenLinkers op te wachten. Tijdens de koffie en de rondleiding vertelde Hans Brinke enthousiast over de filosofie achter en de opzet van het zelf ontwikkelde biologische kippenverblijf. In vergelijking met vrije uitloop hoeft hij nu minder dieren te houden.

De stal is zodanig gebouwd en ingericht dat kippen hun natuurlijke gedrag blijven vertonen. Er is een systeem gebouwd waarbij kippen hoog kunnen zitten om b.v. veilig te kunnen slapen. Mest wordt continu automatisch afgevoerd waardoor er minder ammoniak uitstoot is.

Het gebouw met een bijzondere architectuur dat opgaat in het landschap herbergt 5 stallen à 3000 kippen die ca. 14.000 eieren per dag leggen. Eieren worden automatisch aangevoerd in de hal aan de voorkant en ingepakt.Bijna alles wordt naar Duitsland geëxporteerd.

Daarnast heeft Hans zo’n 57 koeien en 35 kalveren. Hij is boer geworden om alles zelf in de hand te houden. Niet in de eerste plaats voor slachtproductie (uiteindelijk wel) maar om langdurige contact met zijn dieren te hebben.

Een interessante excursie bij een interessant bedrijf hier in Midden Drenthe.