De gemeenteraad verkiezingen 2014 zijn achter de rug. Voor GroenLinks Midden-Drenthe betekende dit een licht verlies. Toch willen we al onze kiezers bedanken voor het gestelde vertrouwen in GroenLinks.

Landelijk.

Dat GroenLinks zetels zou inleveren was al duidelijk geworden uit de peilingen. Sinds het verkiezingsdebacle van de Tweede Kamer verkiezingen in 2012, stond GroenLinks zwaar onder druk.

Met de komst van Bram van Ojik hervatte GroenLinks haar focus op Sociale en Duurzame politiek. Niet zonder resultaat. Geleidelijk aan herstelde GroenLinks zich in de peilingen. Van de desastreuze vier zetels zoals nu in de Tweede kamer klom GroenLinks landelijk naar zes zetels in de peilingen.  Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen is het herstel zichtbaar geworden. De gevreesde grote teruggang is omgezet naar een kleiner verlies.

MiddenDrenthe.
Voor Midden-Drenthe betekende dit een zetel verlies. Wel is aantal stemmen ten opzichte van 2006 verbeterd. In 2010 hebben we een tweede raadszetel weten te bemachtigen mede dankzij de restzetel, door de lijstverbinding met de PVDA.  GroenLinks had ook deze keer een lijstverbinding met de PVDA die deze keer profiteerde van de restzetel en daardoor op zes zetels blijft staan. Opvallend aan de verkiezingen in MD is dus de beperkte terugval van de PVDA, qua aantal stemmen.

De twee andere grote partijen, CDA en VVD moesten wel inleveren. Beiden verloren een zetel. De grote winnaar is in in MD eveneens D66 geworden. De lokale partijen, GBSBW en GeBeLa, haalden maar beperkte winst. Nog altijd wordt de tweestrijd tussen deze lokale partijen maar matig gewaardeerd door de kiezer. Daarmee wijken zij af van de landelijke trend, waar lokalen partijen verkiezing op verkiezing maar blijven groeien. GBSBW heeft uiteindelijk het beste kunnen profiteren qua aantal stemmen, maar dat leverde geen extra zetel op. Ze hadden een lijstverbinding met D66 en die heeft er het meeste van geprofiteerd.

Coalitie.
De huidige coalitie van PVDA - CDA - VVD zou in principe door kunnen. Van de 23 zetels hebben zij er dertien in handen. Net aan een meerderheid. De coalitie in MD is altijd een praktische coalitie geweest die regelmatig met CU en GroenLinks samenwerkt. De vraag is of D66 haar winst gaat opeisen en wil omzetten in een wethouder. Dat zou betekenen dat de VVD of CDA moet wijken. Beide hebben verloren, maar de VVD is nu de kleinste coalitiepartner. VVD uitwisselen voor D66 zou nog het meest logische zijn. Dan krijgen we een iets progressievere coalitie, zonder majeure koerswijziging.

Toekomst
Voor onze lijsttrekker, Rudy Weima, zal het sappelen worden. In je eentje in de raad zitten is een zware klus. Hopelijk krijgen we nog de mogelijkheid om een commissielid in te stellen. Dat zou dan Liesbeth worden. Dat levert enige ademruimte op voor Rudy, omdat Liesbeth dan andere dossiers kan behartigen zoals Zorg.

Komende jaren zal GroenLinks MD scherp blijven inzetten op een duurzaam en sociaal Midden-Drenthe. Ondanks dat Groenlinks een kleine partij is in MD hebben we regelmatig onze stempel kunnen drukken op de lokale politiek zoals de invoering van de Millenium doelstellingen, maar ook duurzame initiatieven zoals zonnepanelen op het gemeentehuis en het zonnepark project in Wijster. Dus blijft ons volgen in de lokale media, twitter of onze website die binnenkort volledig vernieuwd wordt.

Hans Groen
Bestuurslid GroenLinks MiddenDrenthe