De afgelopen weken is er hard onderhandeld over het bestuursakkoord dat is opgesteld tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Overheid. Als eerste gemeente in Nederland heeft Midden-Drenthe mede dankzij GroenLinks de motie die het college oproept om tegen dit bestuursakkoord te stemmen unaniem aangenomen. Alle partijen hadden vooraf hun handtekening gezet!
Het bestuursakkoord regelt de bezuinigingen die de Overheid wilt doorvoeren, dat door de Gemeentes moet worden uitgevoerd. De afspraken in het bestuursakkoord betekenen onder andere dat Gemeentes meer moeten gaan doen, maar daar minder geld voor krijgen. Daarnaast houdt het bestuursakkoord geen rekening met eerder ingezette maatregelen uit voorgaande jaren, waar gemeentes zwaar hebben moeten investeren. Van doelmatig beleid door de Overheid is dus geen sprake, maar van rucksichlose bezuinigingen.
In het bestuursakkoord zijn afspraken gemaakt over jeugdzorg en AWBZ, het terugdringen van de regeldruk, de ontwikkeling van e-overheid en de vulling van het afvalfonds. In principe is de ontschotting tussen de WWB, WSW en Wajong een goede zaak. Deze regelingen worden samengevoegd in de wet Werken naar Vermogen en de verantwoordelijkheid wordt overgeheveld naar gemeenten. Helaas wordt er tegelijkertijd 2 miljard bezuinigd. Daar komt nog bij dat gemeenten worden opgezadeld met de gevolgen van de onmogelijke afspraak uit het regeerakkoord dat bestaande wsw-ers hun rechten behouden. Daardoor blijft er te weinig geld over om iedereen, die dat nodig heeft, met een tijdelijke loonaanvulling aan de slag te helpen of op een andere manier te stimuleren om te gaan werken. Het noodfonds van 400 miljoen euro, dat vooral afgesproken is om de overgang naar de nieuwe situatie te betalen, is onvoldoende om deze klap op te vangen.
Jolande Sap (Fractievoorzitter GroenLinks 2de kamer): ““De kabinetsplannen zijn dramatisch voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Mensen blijven zo onnodig in een uitkering. Het kabinet moet investeren in scholing en re-integratie om mensen duurzaam aan het werk te helpen. Over een aantal jaar hebben we door de vergrijzing alle handen nodig op de arbeidsmarkt. We moeten het talent dat mensen hebben die nu langs de zijlijn staan volop in gaan zetten. Nu investeren in mensen zorgt voor duurzame uitstroom naar werk en op lange termijn dus besparing op uitkeringen.”
Jesse Klaver (2de kamerlid GroenLinks): “Niemand komt zo aan het werk. Dit kabinet presenteert een keiharde bezuiniging van 2 miljard als participatiebeleid. De Wet werken naar vermogen helpt wajongers en wwb-ers aan een Rutte-uitkering in plaats van aan een baan.
Met de unanieme afwijzing van het bestuursakkoord heeft de gemeenteraad Midden-Drenthe een duidelijk signaal gestuurd naar de Overheid. GroenLinks roept de gemeente dan ook op dit onderdeel zo snel mogelijk uit het bestuursakkoord te halen en het VNG te verzoeken een nieuw traject te beginnen om alsnog goede financiële afspraken te maken over de uitvoering van de nieuwe wet.