In november hield Greenpeace een enquete onder de politieke partijen van gemeenteraadsfracties die een potentiele CO2 opslagplaats in hun gemeente hebben liggen.
De uitslag van Greenpeace enquete was : CO2 opslag 71 tegen, 9 voor!
In onze gemeente is de lege zoutkoepel van Hooghalen de beoogde locatie voor CO2opslag. Natuurlijk heeft GroenLinks NEE geen CO2 opslag ingevuld! Nu blijkt dat wij hier gelukkig niet alleen in staan! Van de 91 fracties, zijn 9 fracties VOOR, 12 hebben nog geen mening, en 71 fracties zijn TEGEN. Nu nog uitzoeken hoe dit zich weerhoud tot Midden-Drenthe, vallen de andere fracties ook onder de tegen stemmers? Wellicht krijgen we antwoorden in het volgende verkiezingsdebat.
Waarom is GroenLinks zo fel tegen?
De opslag van CO2 is nog lang niet goed op risico`s onderzocht. Een ramp door lekkage, hetzij in de zoutkoepel in de grond, hetzij in een van de aanvoerbuizen kan enorme gevaren opleveren. Niet alleen voor de natuur, ook voor de mens is een bel van co2 dodelijk! En het grootste gevaar: je ruikt het niet, ziet het niet, en merkt het pas bij ademnood. En dan ben je te laat……..
Ik verwijs maar even naar de bijna- ramp in duitsland Mönchengladbach. Dergelijke risico`s willen wij hier toch niet willens en wetens op ons hals halen??
Bijna-ramp met CO2 in Duitsland
Het zag er uit als in een rampenfilm: in de lakfabriek van de firma Dyrup in het Duitse Mönchengladbach brak vorige week brand uit. Een pas geïnstalleerde, ultra-moderne CO2-blusinstallatie trad in werking en de uitstromende CO2 doofde de brand, maar het ventiel bleef openstaan. De volledige inhoud van de CO2-tank werd geloosd. Het gevaarlijke gas, reukloos én onzichtbaar, verspreidde zich in de omgeving. Niet zonder gevolgen:
Buurtbewoner Michael Feldges: “Plotseling blafte onze hond en sprong op. Toen ik met haar naar buiten ging, begon Laika te wankelen. Ik draaide me om, pakte mijn twee jonge kinderen en vluchtte van de fabriek weg”.
Bouwvakker Bernd Wintzen: “Toen de motor van mijn vrachtwagen stopte, stapte ik uit. Plotseling had ik geen lucht meer. Ik ben neergevallen en kwam pas weer bij in een zuurstoftent”.
De gaswolk was zo dicht, dat de motoren van de aankomende brandweerwagens afsloegen. Zes brandweerlieden zonder zuurstofmasker vielen meteen neer. Voordat de hulpverleners de bewoners van de wijk Güdderath konden bereiken had het gas hén al bereikt. Degenen die uit het raam keken, zagen mensen op straat plotseling ineenzakken. Een motorrijder kwam tot stilstand en viel om met zijn motor. Ook automobilisten zakten achter het stuur in elkaar of vielen bij het uitstappen op straat. Deze berichten werden door de politie bevestigd.
( bronvermelding: http://www.duurzaamnieuws.nl/mvo/insmvo_headlines.rxml?id=20053&photo))
CO2 niet onschadelijk
Ter plekke moesten meerdere mensen gereanimeerd worden. Minstens 107 mensen met ademhalingsproblemen moesten ter plekke worden behandeld. In het plaatselijke ziekenhuis werden 19 mensen opgenomen, één persoon ligt op intensive care. Een noodarts: “Dit was op het kantje”. Ongeveer 500 hulpverleners van brandweer, politie, Rode Kruis waren snel ter plekke. De omgeving in een straal van 2 kilometer rond de fabriek werd afgezet. Uit de omliggende 50 woningen werden de bewoners geëvacueerd. Er kwamen twee helikopters aan te pas om wat CO2 weg te blazen want het was windstil. Brandweerlieden gingen later de deuren langs om de woningen vrij van CO2 te blazen. Een afslag van de A 61 werd afgesloten, het plaatselijke treinverkeer stilgelegd.
Ook Nederland loopt risico
Het is te danken aan een snelle herkenning van het probleem, de krachtdadige en massale inzet van hulpverleners dat dit “ongeval” niet een echt grote ramp werd. In een dichter bevolkt gebied als Nederland ( bij een minder goedgeorganiseerde hulpverlening) zou dat wel eens anders kunnen zijn. In Nederland lopen veel CO2 transportleidingen. Bovendien gaat het bij Shell-Pernis en bij plannen in Rotterdam om een zeer groot volume van 99% zuiver CO2 en een zeer lang leidingtraject. Al een klein gaatje van 5 millimeter ergens in een CO2-transportleiding kan er de oorzaak van zijn dat mensen in een omtrek van 100 meter binnen 2 minuten sterven.
Wanneer de plannen voor ondergrondse opslag van CO2 doorgaan, zal het leidingnet nog fors uitgebreid moeten worden. De risico’s beperken zich dan niet alleen tot vrijkomen van het opgeslagen koolzuurgas; grote leidingnetten zijn gevoelige onderwerpen voor ongelukken en aanslagen.
Bronnen:
http://www.duurzaamnieuws.nl/mvo/insmvo_headlines.rxml?id=20053&photo
Greenpeace heeft een onderzoek gedaan naar de mening van gemeenten over CO2 opslag.
Je vindt alles op:
http://www.greenpeace.nl/news/nee-tegen-dumpen-co2