Op initiatief van GroenLinks discussieerden de partijen met het college over de gezondheidsrisico’s voor omwonenden vanwege het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op de landbouwpercelen en de rol van de gemeente richting de inwoners.

‘Wij als GroenLinksfractie maken ons ernstig zorgen over de gevolgen voor de gezondheid van mensen die in de buurt wonen van landbouwpercelen. Onderzoek van het RIVM heeft aangetoond dat tot op wel 500 meter afstand van bloembollenvelden restanten van verschillende bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen in de urine van volwassenen en kinderen, in de huizen, in de buitenlucht en in de omgeving’, aldus woordvoerder GroenLinks Liesbeth Visser.

‘Eerder onderzoek wees uit dat er ‘verbanden’ lijken te bestaan met de ziekte van Parkinson en in de maisteelt luchtwegaandoeningen en hogere sterfte. De Gezondheidsraad constateert risico’s. Daarom doet het RIVM opnieuw onderzoek, uitgesmeerd over een langere periode, vooral bij kinderen. Dit om de precieze toxische en chronische effecten op lange termijn duidelijk te krijgen, juist bij stapeling van meerdere bestrijdingsmiddelen. Voor de korte termijn adviseert zij te streven naar een zo laag mogelijke blootstelling aan landbouwgif’, aldus mevrouw Visser. Zij vervolgt ‘We hebben als gemeente een zorgplicht voor onze inwoners, ook als het gaat om vastgestelde bedreigende gezondheidsrisico’s. De oppervlakte bollenteelt is in onze gemeente enorm gegroeid. In 10 jaar verdubbeld naar bijna 1.300 ha. Je vraagt je af hoe veilig is nog het eten uit je eigen tuin als je buiten woont?’

Alleen de PvdA-fractie zit op dezelfde lijn als GroenLinks voor meer verantwoordelijkheid van de gemeente voor de volksgezondheid. Beide fracties vragen het college om een gemeentelijk informatieloket waar onze inwoners terecht kunnen voor vragen en zorgen over gezondheidsrisico’s van landbouwgif. Ook dient de gemeente initiatieven te nemen voor een overleg tussen omwonenden en boeren over het spuiten.

Wethouder Schipper reageert dat uitbreiding van gemeentelijke verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid niet nodig is. Men kan voor vragen over bestrijdingsmiddelen altijd bij de gemeente terecht en verder ligt de regelgeving en de verantwoordelijkheid bij de landelijke overheid.

Foto onderschrift:

Hoe veilig is nog het eten uit eigen tuin als je buiten woont? FOTO B. P. Oudega

 

 

Voor vragen en meer informatie: Liesbeth Visser, fractie GroenLinks Midden-Drenthe

Telefoon 0624932652 e-mail liesb.vis@gmail.com