Het college is voornemens om aanzienlijk te investeren in strategische grondaankopen en de rentekosten als structurele verliezen in te boeken. Ondertussen staat het sociale beleid zwaar onder druk. Een ontluisterend voornemen in een tijd van zware bezuinigingen.

Geachte Voorzitter,

Er ligt een raadsvoorstel waar onder staat,” dat in afwachting van aanvullende informatie.” Dit raadsvoorstel niet is behandeld in de commissie ruimte en groen. De raad beschikt nu over die informatie, maar kan het in dit debat niet gebruiken. Wat wel duidelijk wordt is dat als de raad akkoord gaat met dit voorstel, je geen nee meer kunt zeggen tegen enkele toekomstige voorstellen van het college zo als b.v. De structuur visie. Het college geeft aan met de raad in gesprek te gaan over een nadere invulling van de strategische gronden, maar legt zich daar nog niet op vast.

De nota grondprijzenbeleid die in de eerste helft van 2012 is toegezegd komt voor dit plan ook als mosterd na de maaltijd. Sinds wij de woonvisie hebben vastgesteld zijn de tijden ingrijpend veranderd. Na de banken crisis hebben wij nu een Euro crisis. In de laatste 2 jaren zijn de huizenprijzen met 9.1% gedaald, en voor volgend jaar word nog eens 3% verwacht.

Ondanks de historische lage rente en het verlagen van de overdrachtsbelasting komen de woning verkopen niet op het oude niveau. De lage prijzen hebben er ook niet voor gezorgd dat de starterswoningen als zoete broodjes verkocht worden. Ook de koopmarkt voor senioren woningen komt onder druk te staan. De koopkracht van de meeste pensioenen is door het niet indexeren met 7% achtergebleven. En de pensioen fondsen waarschuwen ons voor een reële verlaging van de pensioenen in de komende jaren.

Met dit alles in ons achterhoofd, lijkt het ons verstandig onze woonvisie te herijken, en niet in grond te investeren voor een bedrag van maar liefst €3.6 miljoen, oor dat wij in beeld hebben wat de veranderde tijden voor ons betekenen. Het college houdt er rekening mee dat de aan te kopen gronden geen winst opleveren en stelt een beleidswijziging voor, n.l. De rente lasten niet bij de aanschafprijs op te tellen, maar direct als structurele last op te nemen.Dat beperkt e.v. toekomstige verliezen, maar legt wel een beslag op de komende begrotingen.Wij willen dat risico niet nemen, te meer daar de komende jaren nog flink bezuinigd moet worden.

En volgens wethouder Dolfing kan dat niet meer met de kaasschaaf. €165.000 extra bezuinigen, wat betekend dat straks voor de W.M.O., re-integratie en armoede beleid? Wij houden dit geld liever beschikbaar voor sociaal beleid, dan het nu al te besteden aan grond aankopen waarvan de bestemming nog niet is vastgelegd door de raad De partijen met een sociaal hart in deze raad moeten beseffen dat je het geld maar een keer uit kunt geven.