Het afvalstoffenbeleidsplan is 23 februari door de raad aangenomen. De meeste discussie ging over het wel of niet vervangen van de containers met daarin een chip. Als het aan het college en het VDA en de VVD lag, werden de huidige containers vervangen door een nieuwe container met een chip, zonder dat er een “weegsysteem” aan gekoppeld werd.
GroenLinks is in feite voor het zogenaamde Diftar idee, maar dat ging de andere partijen nog te ver. Er is nu een amendement aangenomen, ingediend door GroenLinks en de PvdA, en ondersteund door CU en beide Gemeentebelangen waarin de komende 2 jaar gebruikt gaat worden voor verder onderzoek. En wat zorgt dat we niet nu de containers onnodig gaan vervangen, wat totale kapitaalvernietiging zou zijn. 2 jaar uitstel om onderzoek te doen naar de voordelen van na-scheiding en scheiding aan de bron. Vandaag geen beslissingen, maar het begin is er en het wordt vervolgt!
Ander belangrijk punt voor GroenLinks is een contract dat de gemeente sluit met Attero, over het verwerken van GFT-afval. Tot dusver werd het GFT-afval grotendeels verwerkt tot compost. Attero bouwt nu een nieuwe vergisting installatie in Wijster, waar het GFT-afval omgezet wordt in gas. Op deze wijze wordt een op een lokale manier het duurzaamheid beleid ingevuld, en CO2 uitstoot bespaard. Kortweg gezegd komt het er op neer dat het groene afval van de burger, weer in de vorm van groen gas terug komt bij de burger.
In Midden-Drenthe kan de burger straks koken op het gas uit eigen afval!