"Klimaatverandering gaat steeds sneller en neemt heftiger vormen aan. Onze CO2-uitstoot moet daarom snel naar beneden. Greenpeace gelooft dat dit het beste kan door slimmer energiegebruik en schone energie als wind, zon en biomassa."

Greenpeace informeert momenteel bij gemeentelijke fracties in Nederland hoe zij tegen CO2 opslag aankijken. Deze vraag komt voort uit het feit dat de huidige Nederlandse regering wel nieuwe kolencentrales laat bouwen in plaats van te zoeken naar structurele oplossingen voor CO2 vermindering.

In Nederland worden echter nog vier nieuwe kolencentrales gebouwd, die elk gemiddeld net zoveel CO2 uitstoten als 2 miljoen auto’s. In plaats van nieuwe kolencentrales te voorkomen, richt het kabinet zijn pijlen op de opslag van al die CO2 onder de Nederlandse bodem, zoals met het proefproject in Barendrecht. Nederland zou koploper moeten worden in CO2-opslag. De zoektocht naar nieuwe opslagplaatsen zal snel beginnen.

Midden-Drenthe biedt vanuit geologisch onderzoek meerdere plaatsen waar CO2 opslag onder de grond mogelijk is.

Als GroenLinks fractie zijn wij tegen ondergrondse opslag van CO2. Ondergrondse opslag is geen structurele oplossing voor het CO2 probleem. Het wegstoppen van het probleem onder de grond biedt geen enkel soelaas. Daarnaast is er onvoldoende duidelijkheid over de lange termijn gevolgen van ondergrondse opslag. Deze techniek is namelijk volledig nieuw waar nog geen enkele ervaring mee is.

GroenLinks wil dat de Overheid volop gaat investeren in duurzame energie vormen zoals Wind, Zon, Geothermisch en biomassa.

Investeren in duurzame energie is de enige structurele oplossing en biedt daarnaast volop kansen voor werkgelegenheid.

GROEN WERKT

Barbara Langenkamp

 

Teken de petitie tegen CO2 opslag:

 

http://www.petities.nl/petitie/geen-co2-opslag-in-barendrecht