In het coalitie akkoord heeft Groenlinks er mede voor gezorgd dat duurzaamheid een belangrijke plaats kreeg. Er zou ook aandacht worden gegeven aan Fairtrade. De afgelopen jaren heeft de werkgroep Fairtrade veel werk verzet en het ziet er naar uit dat Midden-Drenthe een aanvraag kan doen om Fairtrade gemeente te worden.

In de fairtrade week van 28 oktober t/m 5 november heeft de werkgroep weer verschillende activiteiten ontplooid. In een aantal restaurants in Midden-Drenthe stond of staat nog steeds Fairtrade op het menu. Om het belang van Fairtrade te benadrukken heeft de werkgroep met een aantal raadsleden een fairtrade lunch gehad bij de Klipper in Zwiggelte. Omdat de werkgroep ook lokale producten wil promoten (minder transport kosten) zijn er bezoeken gebracht aan drie boerderijen.

Het eerste bezoek gaat naar Zorgboerderij en Landwinkel De Hansehof. De werkgroep wordt door eigenaar Hans Nijland rondgeleid. Hans vertelt enthousiast over wat er zoals gebeurt.  Er wordt dagbesteding verleend aan mensen met een verstandelijke beperking en/of psychische hulpvraag.  In de Landwinkel worden producten van de eigen boerderij verkocht, maar ook producten uit de omgeving zoals Drentsche Aa zuivel, honing, granen en wijn.

Het tweede bezoek gaat naar maatschap Woertink bij Wijster. Er wordt hier op een extensieve manier geboerd, dus veel land en weinig koeien. Naast melkvee wordt er door vader en zoon Woertink jongvee gehouden voor de fokkerij en voor de slacht. Het vlees wordt aan huis verkocht.

Als laatste wordt de “Wij’n Gaard op Tiendeveen” bezocht. De Drentse wijn wordt gemaakt door Irene Verkerk en Jan-Willem Nieuwenhuis,  in 2004 is gestart met het project “een wijngaard in Drenthe”. In hun wijngaard staan nu zo’n 4500 wijnstokken. Bij de teelt en bereiding van de rode en witte wijn worden alleen biologisch verantwoorde middelen gebruikt.

Ook in de supermarken zijn al veel fairtrade producten te vinden. In de fairtrade week werd door de Jumbo in Westerbork en Beilen de koffie en thee met 25% korting verkocht.

Eerlijke en duurzame handel komen zo steeds meer in de belangstelling.

Op website van de gemeente is meer te vinden over de voortgang.