Tijdens de commissie vergadering heeft GroenLinks weer stevig aandacht gevraagd voor het concept regionaal beleidsplan veiligheid. Daarbij ging het om preventie bij jeugdbeleid.
Een prachtig beleidsplan met mooie ambities. Wat we erg waardevol vinden is dat prioriteit jeugd en veiligheid het allereerst aan bod komt als gezamenlijke prioriteit Je kan immers niet vroeg genoeg beginnen. Preventie, of voorkomen van levert uiteindelijk toch in alle opzichten het meeste rendement op.
Toch een drietal, opmerkingen.
Opmerking 1
Betreft preventie Op bldz 9
Onder regionale aanpak en suggesties voor lokale aanpak op blz 9 Wordt echter vrij summier over preventie gesproken, voegsignalering komt immers na preventie. Bij punt 5 versterking van het jeugdbeleid komt de hele preventie niet meer ter sprake. Gelukkig wordt bij het volgende puntje wel gesproken over persoonsgerichte aanpak i.s.m. ouders, scholen etc.
Opmerking 2
Wat we hierbij echter missen is als extra punt is de out reachende ambulante jongerenwerker! In uw kadernota "veiligheid een zaak van ons allen", het integraal veiligheidsbeleid 2012/2015(,wat wij voor de zomer hebben vastgesteld (op blz 20) Stelt u immers dat met de effectieve inzet van deze jongerenwerkster de classificatie van de criminele jeugdgroep zich aanmerkelijk in positieve zin heeft ontwikkeld, oftewel is afgenomen is positieve zin.
Als derde en laatste punt
Wat we eveneens nergens tegenkomen is het werken met burgernet, het telefonisch netwerk waar Midden Drenthe immers vanaf okt. 2011 mee is gestart . Heeft deze werkwijze geen regionaal vervolg gehad en zijn effectiviteit niet bewezen?
Dit zijn de vragen die GroenLinks graag beantwoord wil hebben over dit plan.