Tijdens de commissie is er uitgebreid gesproken over de WMO nota. Eerder was er de dreiging van plotse overheveling van taken door de Overheid waarbij de kwaliteit van WMO in het gedrang zou komen.

Bijdrage GroenLinks WMO nota commissie 16-10-2012

We willen beginnen met een compliment. Als eerste een compliment dat er goed is geluisterd naar de welzijnsinstellingen  en de Anbo. Voor de zomer was het grootste bezwaar van GroenLinks dat men uitging van de invoer van de drie Transities t.w. jeugdzorg, wwnv, en awbz, ondanks de val van het kabinet. In de huidige nota worden deze drie transities controversieel verklaard. In de brief aan de commissie staat op bldz. 1 ‘echter veel keuzes kunnen pas in 2013 worden gemaakt, of zoveel later, als er meer duidelijk is over de transities.

We zijn blij te lezen dat u  het advies van de WMO raad , om een gemeenschappelijke agenda voor 4 jaar te maken heeft overgenomen.Dan onze punten van zorg;
In de brief aan de commissie op bldz 8, punt 18; “Zorg ervoor dat de welzijnsinstellingen voldoende middelen heeft  om de toenemende vraag van vrijwilligers te kunnen voldoen.”
Bldz. 10  in de beantwoording van het college op onder 21; ‘Er ontstaat een grotere werkdruk bij de loketten voor Zorg en dienstverlening’. Deze zorg delen wij. Hebben de welzijn instellingen  straks wel middelen genoeg om al deze taken op zich te nemen?

Onze vragen;
1 Zorg voor voldoende ondersteuning vrijwilligers
2 Besteed aandacht aan scholing van de medewerkers
3 Wie zijn de wmo medewerkers, zijn dat de gemeentelijke ambtenaren of de zorgloket medewerker.
4 Naast de fysieke WMO medewerkers ; hoeveel loketten komen er?  Bldz 4 laatste zin punt 8
5 Wie gaan de keukentafel gesprekken leiden, in uw brief aan de commissie, bldz 9 punt 20, staat Dat dit geen taak is voor de vrijwilligers maar dat de medewerkers dit zelf doen. Wie zij deze medewerkers?
6 Swo heeft een  expertise van 16 jaar.  Zij beschrijft  in haar jaarverslag dat er een goede ketensamenwerking is, dwz dat er een structureel overleg is met home teams bestaande uit huisartsen, Maatswerk, thuiszorgorganisaties, en zorginstellingen In hoeverre gaat u gebruik maken van deze expertise? Het kan toch niet zo zijn dat u deze instelling slechts als gesprekspartner ziet, ook tav scholing Van medewerkers heeft deze instelling toch alle expertise in huis.
7 Deze bovenstaande punten komen wellicht allemaal terug in het uitvoeringsprogramma. In uw brief verwijst u naar de bijlage; ‘aanpak van de uitwerking” echter deze bijlage zat er niet bij.

Als laatste maar voor ons zeer belangrijk punt.
Bldz 33 onder actiepunten van prestatieveld 9: Verslavingszorg.
Nergens bij alle andere 8 prestatievelden wordt gesproken over, ik citeer;
“We onderzoeken het beleid aan te passen. Daar hoort ook bij de bezinning op de besteding van de middelen” einde citaat.
Oftewel een dreigende bezuinigingskeuze. Terwijl de grote vraagstukken als ‘kunnen wij de PGB in stand houden en hoe houden wij de individuele voorzieningen in stand’, van bldz 27, nog steeds ontwijken. Als we moeten bezuinigen binnen de 9 prestatievelden zal  GroenLinks nooit kiezen voor de verslavingszorg, en U ook niet. Want tijdens het vorige agendapunt regionaal beleidsplan 2013
Heeft u ingestemd met ; bldz 11 “Drank en drugsmisbruik vormen vaak de katalysator voor geweld.
Gemeenten pakken de regierol vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning(WMO)
En formuleren uiterlijk in 2014 gericht alcohol en drugs preventiebeleid.” einde citaat

Met ons huidige preventieve verslavingszorgbeleid onderscheiden wij ons en maken wij het andere gemeenten mogelijk dit preventiebeleid uit te voeren.