Na de gemeente raadsverkiezingen heeft GroenLinks zich constructief opgesteld en zich bereid getoond een wezenlijke bijdrage te willen leveren aan een college. Tot spijt van GroenLinks is er een college van Pvda-CDA en VVD gevormd, waardoor er 2 verliezers in het college hebben plaatsgenomen. Een situatie die niet geheel recht doet aan de uitslag.
Hieronder de bijdrage van Wim Holvast, lijsttrekker GroenLinks, tijdens de college onderhandelingen.
Er zijn nog al wat mogelijkheden om tot een college te komen, ik zal mij beperken tot wat wij de meest wenselijke achten. Een college van Pvda, Vvd en GroenLinks lijkt het meest voor de hand te liggen.
Het is duidelijk dat de Pvda heeft verloren maar gezien het feit dat landelijke trends de gemeentelijke verkiezingen nogal beïnvloeden valt het verlies erg mee. Stond de Pvda in 2006 op 60 zetels in de peilingen nu is dat 24. Op basis van die cijfers zou je een halvering van het zetel tal van de Pvda verwacht hebben, in deze gemeente hebben de kiezers de Pvda milder beoordeeld.
De Vvd heeft de vierde zetel nu vast in handen als beloning voor het in de afgelopen jaren gevoerde beleid. Toch is er geen meerderheid voor het college. Wat zijn de mogelijkheden om met een nieuw college door te gaan zonder het oude te verloochenen?
Van de niet in het college zittende partijen heeft GroenLinks zich altijd constructief kritisch opgesteld, bij de laatste algemene beschouwingen gaven wij het college een voldoende. Moties om de OZB niet te verhogen bij het laatste begrotingsdebat heeft GroenLinks niet gesteund, hoe verleidelijk het ook was om uit electorale overwegingen met de verkiezingen voor de deur dat wel te doen. Wij hebben ons door het college laten overtuigen dat met de bezuinigingen voor de komende jaren dat niet verstandig was. In de debatten voor de verkiezingen hebben wij laten zien dat wij niet voor bezuinigingen weglopen, een opmerking dat de leges kosten dekkend moesten zijn leverde ons een sneer op dat dat een lasten verzwaring was, maar onze opvatting is dat de kiezer moet weten waar ze met GroenLinks aan toe zijn. De grootste oppositie partij het CDA voerde een hardere oppositie vooral op het gebied van de OZB.
Het uiteindelijke resultaat was dat duidelijkheid beloond wordt. GroenLinks verdubbelde zijn zetels en wist bijna 400 stemmen meer binnen te halen dan 4 jaar geleden. Het CDA verloor ruim 460 stemmen en wist amper haar 5 raadszetels te behouden.
En daarmee kom ik tot wat GroenLinks vindt dat de wenselijke samenstelling van het nieuwe college zou moeten zijn: PvdA, VVD en GroenLinks, dit doet ons inziens het meest recht aan de verkiezingsuitslag. Hoewel het CDA gezien haar verkiezingsprogramma voor ons ook een goede partij is om mee samen te werken, geven wij er toch de voorkeur aan recht te doen aan de verkiezingsuitslag. Onze partij wil graag een rol in het nieuwe college vervullen.
De VVD heeft aangetoond een goed sociaal beleid voor haar rekening te willen nemen, met de Pvda hebben wij vier jaar geleden en ook nu weer een lijst verbinding gehad een samenwerking met de Pvda ligt dus voor de hand.
Voorts hebben wij aangegeven dat bij een lager ambitie niveau niet alleen naar de werkorganisatie moet worden gekeken maar dat het college en de raad ook moeten kijken of zij daar zelf ook een rol in kunnen spelen. Wij realiseren ons dat wij als kleinste partij de eerste zullen moeten zijn om een e.v. parttime wethouder te leveren. Wij zijn daar in consistent voor en na de verkiezingen.
Wij denken dat de meerderheid die het college de afgelopen jaren heeft gehad, goed werkbaar is gebleken het door ons voorgestelde college zou dezelfde meerderheid hebben. Een grote coalitie draagt het gevaar in zich dat het debat verschraalt, in de oude situatie hebben de wethouders zich altijd in gespannen om het draagvlak voor hun voorstellen zo breed mogelijk te maken vaak met succes.
Speerpunten van ons beleid zijn sterkste schouders zwaarste lasten.
Tevens willen wij bij de voorspelde toename van de werkloosheid het bedrijfsleven stimuleren, en dat vooral met projecten in duurzaamheid.
Hier, kan met weinig kosten een inhaal slag gemaakt worden bij b.v. isoleren van woningen, bij het aantrekken van de economie zullen de energie prijzen weer stijgen en met deze maatregelen voorkomen we dat inwoners met slecht geïsoleerde woningen de lasten de pan uit zien rijzen, bovendien reduceert het de co2 uitstoot, en helpt het Invent en installatiebedrijven door een moeilijke periode.
Wim Holvast
Lijsttrekker GroenLinks Midden-Drenthe