De buurtsoos vreesde voor haar voortbestaan door een nieuwe subsidieregeling van de gemeente Midden-Drenthe en Welzijnswerk. De regeling bepaalt dat het subsidiebedrag elk jaar opnieuw wordt vastgesteld. Dat geeft geen houvast voor een langere periode. Het soosbestuur ging tot actie over.
De soos ‘Het Trefpunt’ was aanvankelijk bedoeld als ontmoetingsplek voor bewoners uit Beilen-west met een WAO-uitkering. Nu komen ook andere bewoners wekelijks naar de soos in het buurthuis de Raat om er even uit te zijn, voor een spelletje, een goed gesprek of gewoon wat extra aandacht voor elkaar. Bij ziekte volgt er bijvoorbeeld een bezoekje en bij een vervoersprobleem staat men voor elkaar klaar. Voor ruim 50 buurtbewoners is deze ontmoetingsplek een waardevolle mogelijkheid voor contact.
Door een nieuwe werkwijze voor de verdeling van het geld tussen meerdere welzijnsactiviteiten in Beilen ontstond er vorig jaar bij het soosbestuur grote onzekerheid over het voortbestaan van de soos. Zou de jaarlijkse bijdrage voldoende zijn om de soos in stand te houden?
GroenLinks is van mening dat deze belangrijke ontmoetingsplek niet mag verdwijnen. Op initiatief van GroenLinks-fractielid Liesbeth Visser vond een intensief overleg plaats tussen het soosbestuur, de GroenLinks-fractie en welzijnswerk. GroenLinks stelde daarnaast schriftelijke vragen aan de griffie en mondelinge vragen aan het college over de bestaanszekerheid van de soos. Een en ander leidde uiteindelijk tot een positief resultaat voor de bezoekers van ‘Het Trefpunt’. De jaarlijkse subsidie is weer structureel zolang dat nodig is. Het soosbestuur weet waar het aan toe is en de bewoners kunnen elkaar zonder zorgen voor de toekomst ontmoeten.
Op 21 mei jongstleden vond de ondertekening plaats van een overeenkomst over een structurele subsidie door het bestuur van Het Trefpunt en Welzijnswerk Midden-Drenthe.
Liesbeth Visser de Waard
Commissielid ‘Zorg en Welzijn’ namens GroenLinks Midden-Drenthe