Met de komende transities komt er een grote werkdruk te liggen op de ambtelijke organisatie. Om te zorgen dat de signalen van burgers snel en goed worden opgevolgd en mogelijke knelpunten tijdig worden herkend, is de bezwaarcommissie versterkt.
Met de drie transities die dit jaar doorgevoerd worden, dient er onder hoge tijdsdruk een groot aantal verordeningen gerealiseerd te worden. Verordeningen die duizenden van onze inwoners direct raken. GroenLinks gaat ervan uit dat iedereen, ambtenaren, college en raad, zijn uiterste best zal doen om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen.
Maar zelfs in optimale omstandigheden zijn mensen al niet feilloos. Daarnaast moeten al die nieuwe verordeningen ook nog eens worden uitgevoerd door ambtenaren die op zo'n korte termijn nauwelijks de tijd hebben gehad om alle ins en outs goed te kennen. Er ontstaat dus een duidelijk risico dat er zaken fout gaan. Hiermee wordt het belang van een goede bezwaarcommissie nog groter.
Uitgangspunten voor GroenLinks waren o.a.: kan het commissie lid zich goed inleven in de burger. En hoe zorgen we ervoor dat onduidelijke of niet goed functionerende regels, leiden tot heldere aanbevelingen die overgenomen kunnen worden.
Na de gesprekken in de sollicitatiecommissie en een afgewogen discussie is er een goede voordracht richting raad gegaan en is nu een stevige commissie benoemt. Verder heeft GroenLinks samen met het CDA een motie ingediend om de bezwaarcommissie een jaarverslag op te laten stellen waarin o.a. ook verbeter suggesties komen te staan. Deze is aangenomen met alleen de gemeentebelangens en VVD tegen. GroenLinks en CDA willen hiermee voor de burgers van onze gemeente een stukje extra waarborg geven dat hun stem gehoord wordt.