Vandaag is bekend geworden dat het besluit omtrent opslag van CO2 onder de grond bij Barendrecht aan het volgende kabinet wordt overgelaten. Ook voor Drenthe is dit belangrijk nieuws. GroenLinks Midden-Drenthe verzet tegen opslag van CO2 en kernafval in de Drentse bodem.

"De voorbereidingen gaan wel door, maar het nemen van beslissingen is aan een volgend kabinet. Dat hebben ministers Maria van der Hoeven van Economische Zaken en Tineke Huizinga van VROM geschreven aan de Tweede Kamer."

Het besluit is van meet aan, controversieel. Bewoners in Barendrecht hebben zich altijd fel verzet tegen opslag onder de grond. Zij vreesden waardedaling van hun woningen, maar vooral de gezondheidsrisico's zijn onduidelijk. Ook al wordt het diep in de grond ingebracht, bij een concentratie vanaf 10% wordt CO2 al levensbedreigend voor de gezondheid.

Om die reden is ook GroenLinks Midden-Drenthe tegen opslag in de Drentse bodem. Als er proeven gedaan worden met ondergrondse opslag, dan eerst onder de zeebodem.

Vorige week kwam de opslag nog verder onder druk te staan door een kritische uitzending van Zembla. Daarin kwam naar voren dat een wetenschapper kritische delen over de opslag uit een rapport had verwijderd op verzoek van zijn opdrachtgevers. Het rapport was niet naar de Tweede Kamer gestuurd. Later liet het ministerie van Economische Zaken weten dat dat niet was gebeurd omdat het rapport ‘onder de maat’ zou zijn.

Volgens GroenLinks, dat tegen de opslag is, is dat debat volgende week.

Lees hier het artikel in VK