De concept begroting voor 2015 ontziet de burgers. Er worden nauwelijks verhogingen doorgevoerd door het college.

Burgers ontzien
De huidige coalitie waarin GroenLinks deelneemt, heeft bij het opstellen van het akkoord sterk ingezet op het ontzien van de burgers. Vele tarieven blijven gelijk zoals afval, riool en milieustraat. Alleen de OZB gaat met 1,5% omhoog. Dat is gelijk aan de inflatie stijging en ligt beneden het landelijk gemiddelde.

Wel wordt er een beroep gedaan op de C-Reserves van de gemeente. Hier wordt 1.2 miljoen uit gehaald om de transitie van WMO, jeugdzorg en AWBZ te bekostigen. De coalitie beoogt hiermee dat de overgang naar de participatiewetgeving, een zachte landing maakt in Midden-Drenthe. De mensen die onze hulp nodig hebben mogen niet de dupe worden, is de duidelijke opstelling van de coalitie.

Eigen vlees eerst.
Er worden wel bezuinigingen doorgevoerd. Vooral op onderhoud wegen,  schrappen van nieuw beleid, onderhoud groen en op het ambtelijk bestuur.

Er komen nog wel bestedingen zoals aanpak  van de Brandenweg en de openbare ruimte bij de Koepelkerk. Daarnaast is er geld beschikbaar voor inwonersinitiatieven, via een in te stellen fonds en via het inmiddels bekende project Mooi Op Eigen Kracht (MOEK)

Op 9 oktober kunnen burgers en instellingen inspreken op de begroting. Op 6 november is het de beurt aan de Gemeenteraad.