Op 2 maart hield GroenLinks midden-drenthe zijn jaarlijkse ledenvergadering met daaraan verbonden weer een mooi thema. Met een redelijke opkomst en een leuke discussie over het thema Grunneger Power (GP), een lokale energiecooperatie, kunnen we weer terugkijken op een geslaagde bijeenkomst. Lees hieronder een korte samenvatting van de bijeenkomst.
1. Om 10.30 uur opent de voorzitter de vergadering met de mededelingen:
- morgen is het partijcongres
- 10 maart demonstratie
- 4 maart bijeenkomst Drentse afdelingen voorbereiding verkiezingen 2014; Henk en Be gaan er heen
2. Verslag ALV 2012: geen opmerkingen.
3. Jaarverslag bestuur: de romp voor het verkiezingsprogramma ligt er; taken zijn verdeeld; interessenten wordt gevraagd zich te melden, dan wel via de mail een bijdrage te leveren.
4. Jaarverslag fractie: Wim vult aan dat in de raad de verkiezingen al hun schaduw vooruitwerpen; m.n. de discussie over de omgevingsvergunnning vraagt aandacht. Verder is de verminderde belangstelling van de pers opmerkelijk; reden – minder journalisten? Belangrijk dus om zelf actief de publiciteit te zoeken.
5. Verslag penningmeester over 2011: kascontrolecommissie stelt voor de volgende keer 2 jaren te verslaan om het tussenjaar in te lopen. Akkoord.
Penningmeester licht toe dat de inkomsten zullen afnemen en dus de uitgaven omlaag moeten; voor de verkiezingen zal creativiteit nodig zijn. Kascommissie stelt voor de penningmeester décharge te verlenen. Akkoord.
Samenstelling kascommissie: Paul Tienkamp blijft nog, aangevuld met Bernd Weijtzen (als hij lid wordt).
6. Verkiezing bestuurslid.
Bé van der Veen wordt door het bestuur gekandideerd. Vergadering stemt in.
7. Kandidatencommissie kieslijst.
Bestuur stelt voor dezelfde leden te benoemen als bij de vorige verkiezingen. Akkoord.
8. Rondvraag.
Ewout: over de gesprekken met de VAM. Wim antwoordt dat (nu) Atero terughoudend is omdat de subsidiemogelijkheden onduidelijk zijn. Hans: wijst op de mogelijkheden om op de site het concept van het programma te bekijken en op basis daarvan inbreng te hebben. Bernd en Harry hebben interesse. Hierop sluit de voorzitter het huishoudelijke deel van de bijeenkomst af.
Het thema: Lokale Energie.
Gast: professor Frans Stokman van Grunneger Power (GP), een lokale energiecooperatie.
Er is een aantal belangstellenden aangeschoven. GP is bezig het initiatief te verbreden naar het gehele Noorden.
Stokman:
- de zonenergie wordt onvoldoende benut
- de technologie is er, maar de wil niet
- w.b. CO2-uitstoot en terugloop biodiversiteit zijn de grenzen overschreden
- conclusie: transitie is noodzakelijk
Voorbeeld nemen aan de ICT-revolutie, die het gebruik door iedereen bereikbaar maakte. Bij energie moet de basis worden gelegd in de lokale gemeenschap. De mogelijkheden daarvan zijn nog onvoldoende bekend. Lokale initiatieven zullen tevens van belang zijn voor de sociale cohesie. Het is van belang de persoonlijke doelen scherp in beeld te hebben:
- wat levert het qua gevoel op?
- wat is het economisch doel?
- wat levert het qua aanzien op?
Welk van deze doelen is dominant?
Transitiemodellen: coöperatieve vereniging, productieve corporatie, gemeentelijk bedrijf met participatie, energiebedrijf. Uitgangspunt: van consument naar producent. GP is in de stad Groningen gestart in 2011; nu 3500 huishoudens lid; eind 2013 wordt waarschijnlijk aan meer dan 1000 huishoudens geleverd.
Met behulp van het bereikte financiële voordeel kunnen nieuwe investeringen worden gedaan.Er wordt nu gewerkt aan een organisatie op noordelijke schaal om de levering te optimaliseren. In Groningen, Friesland en Drenthe wordt nu gewerkt aan het opzetten van die benodigde organisatie. Belangrijk blijft wel steeds dat de basis in de lokale gemeenschappen ligt.