Sinds het ministerie van landbouw weer in C.D.A. handen is wordt alles in het werk gesteld om de dier onvriendelijke gevolgen van de intensieve veehouderij buiten de publiciteit te houden.
In 2007 had een vervoersverbod voor geiten en schapen moeten worden afgekondigd, dit had volgens epedemioloog van steenbergen <R.I.V.M.> de verspreiding van de Q-koorts kunnen voorkomen.Maar een vervoersverbod zou ook duidelijk maken welke bedrijven besmet waren, en dat wilde de landbouw lobby voorkomen. Sterker nog een kaart met besmette bedrijven mocht in 2009 van boerendochter Gerda Verburg niet op het internet gezet worden.
Doordat de voedsel en waren autoriteit het per ongeluk op zijn site zette werden de besmettingshaarden toch bekend. Was dit eerder gebeurt dan hadden de mensen de bedrijven kunnen mijden en waren er in ieder geval onder de mensen minder slachtoffers geweest. In tegenstelling tot de varkenspest ,"waar het doden van dieren alleen een economisch belang diende",gaat het bij de geiten over een op de mensen overdraagbare ziekte .
Groenlinks werd hierdoor voor een duivels dilemma gesteld, de tweede kamer fraktie koos in dit geval voor de mens. Echter, als men tijdig met adequate maatregelen was gekomen dan hadden niet zoveel geiten geruimd moeten worden, volgens een geitenhouder in NOVA . De angst van de intensieve veehouderij om de milieupartijen in de kaart te spelen heeft als een boemerang gewerkt.
Groenlinks heeft medelijden en sympathiseert met de getroffen geitenhouders, en hoopt dat ze zullen overgaan op een diervriendelijker veeteelt.
Wim Holvast
Lijsttrekker GroenLinks Midden-Drenthe